Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dakar je můj život, ale teď přesedlám na čtyři kolečka, plánuje Novotná

Těžce se sleduje probíhající Rallye Dakar motorkářce Gabriele Novotné. Přestože plánovala, že se do Saúdské Arábie letos vypraví, zastavilo ji zranění a následně i problémy při shánění financí. Na nejslavnější závod ale nikdy nezanevře a v některém z příštích ročníků se možná znovu objeví. Přednost teď ale dostane něco jiného: ze dvou kol totiž Novotná přesedlá na kola čtyři – ta od kočárku. Zpravodajství a sestřihy etap z Rallye Dakar sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Na Dakaru se Novotná objevila zatím dvakrát a možná by svůj počet startů rozšířila, nebýt zranění z července minulého roku, které si přivodila na Silk Way Rally.

"Těžko se mi to sleduje. Každý, kdo Dakar zažil, se toho nerad vzdává a sedět v lednu doma na gauči před televizí je obtížné, zvlášť když se rallye přesunula do tak zajímavé destinace. Terény vypadají nádherně, i když ty velký kameny jim nezávidím, to je strašně nebezpečný," ví Novotná.

Navigace je v letošním ročníku navíc těžká, což má ráda. "Navigace je taková maturitka v multitaskingu. Musíte koukat do mapy, itineráře, na cestu. To mám pocit, že nám ženám docela jde, vnímat všechno naráz. Je to pro nás spíš výhoda. Mám teď trochu tendenci zamáčknout slzu, ale čekají nás nové výzvy," ví Novotná.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Vedle poranění nakonec pro Dakar 2020 nesehnala ani peníze. "Tam nebyla cesta kvůli nedostatku fondů a sponzorů. Je velmi těžký predikovat, zda se to do budoucna povede dotáhnout," říká Novotná.

Navíc ji brzy čeká velká změna. "Příští sezonu přesedlám ze dvou kol na čtyři, která budou na kočárku. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, nevěším to na hřebík," usmívá se.

Po zlomené pánvi a noze je, jak tvrdí, nyní ve funkčním stavu. "Byl to velký karambol. Všechna zranění už nějak pociťujete, nikdy to není už stoprocentní," dodává Novotná.

Moc dobře ví, jaké je to končit předčasně, což se teď ve 3. etapě přihodilo českému čtyřkolkáři Tomáši Kubienovi. "To je noční můra každého závodníka, nepřála bych to nikomu. Když chcete jet dál a nemůžete, je to strašný."

Tomáš Kubiena na Rallye Dakar
zdroj: Facebook/Moto Racing Group

Na Dakaru 2018 si Novotná zlomila klíční kost. "Byla jsem poslána do medicentra a tam mi zakázali start následujícího dne, i když jsem startovat chtěla. To je beznaděj a bezmoc. Tomáše Kubieny je mi upřímně líto, zastavil ho znovu technický problém. Jemu se jede pěkně, je nezraněný, ale nejede mu to. To je strašný."

Kubiena v druhé etapě ztratil přes čtyři hodiny opravou kabeláže v pumpě, ve třetí části Rallye Dakar už porucha vyřadila jeho stroj ze hry úplně. "Já byla schopná provádět běžný servis a měla jsem štěstí, že mě mechanici nabrífovali na to, co všechno se může stát," popisuje Novotná své opravářské zdatnosti.

U zranění je potřeba i jistá dávka zarputilosti. "Často se na motorce jede líp, než chodí. Je to vždy na každém a každý, kdo tomu chce dát maximum, se těší a snaží se do sedla dostat co nejdřív. A ne vždy je to dobře. Od toho jsou trenéři, kteří jsou ti rozumní a zakazují to. Je to vždy na rozhodnutí každého."

Gabriela Novotná
zdroj: ČT sport

"Kdybychom se stavěli na start s vědomím, co všechno se může stát, tak se tam nemá smysl stavět. To, že to je extrémně rizikový sport, to všichni víme a s tím do toho jdeme. Já už třeba nebyla ochotná jet závod za každou cenu a dostávat se do větších finančních či zdravotních problémů," doplňuje Novotná.

Vedle Dakaru se teď zabývá hlavně vydáním nové knihy. "Dakarská rallye je můj život, takže to sleduju a zajímá mě to. Knížka se jmenuje Cesta na Dakar a je o mém příběhu i zákulisních věcech – jaké je vybavení, jak se naviguje, jaká je historie. Tím se teď bavím a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články