Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Cíl pro příští rok: zkusit porazit kamazy

Praha - Hned šest českých jezdců se letos podívalo až do cíle Dakaru v chilském Santiagu, přičemž to byly již tradičně zejména posádky kamionů, které sahaly po umístěních v první desítce výsledného pořadí. Neúspěšní dakaristé nakonec tvořili celkem 30 % z těch, kteří do letošního ročníku odstartovali. U Čechů však tato "úmrtnost" byla ještě o deset procent nižší – Pavel Kubíček vyzdvihl hlavně zásluhy asistenčních týmů a celkový význam mechaniků, kteří po celé dva týdny podávali špičkové výkony.

Tatra Martina Kolomého
zdroj: ČT sport autor: Martin Pabiška

Do cíle v chilské metropoli Santiago se nakonec dostalo šest Čechů – kromě pěti kamionistů i David Pabiška, který v sedle svého motocyklu obsadil konečnou 39. příčku a v cíli hovořil o svém možném pokračování v jihoamerických dobrodružstvích. "V cíli jsem posedmé, takže mám velice dobrou náladu a jsem šťastný, že jsem se sem vůbec při těch obrovských potížích mohl dostat. Doufám, že se možná ještě vrátím. Ale uvidím, teď jsem ještě plný pocitů, že mám zase další Dakar za sebou. Opravdová spokojenost." Pavel Kubíček ve studiu k možnému konci Pabiškova závodění dodal, že by se mu líbila možnost, kdy by Pabiška předával své bohaté dakarské zkušenosti mladším a začínajícím adeptům motorismu. "Myslím, že by to byla ta správná cesta."

Pavel Kubíček:

"Dnes už je pryč doba nadšených amatérů, kteří jezdili ještě na Dakaru v Africe. Ten, kdo tam jede, je profesionál nebo poloprofesionál. Nepodceňuje se příprava a i díky informovanosti v médiích, která je rok od roku větší, má ten závod pořád svou oblibu a všechno to pak hraje dohromady. Je lepší, že jich víc dojede, alespoň je víc lidí šťastných."

Nejlepším Čechem na Dakaru byl Martin Kolomý, kterého nesrazily ani technické potíže s jeho bezmála prototypním vozem. V některých chvílích závodu figuroval dokonce na druhém místě, nakonec však spadl o tři příčky níž na místo páté. Podle Kubíčka je Martin Kolomý bezpochyby velkou českou nadějí do budoucna – závodníkem, který má na to, prát se o ta nejvyšší umístění.

Martin Kolomý:

"Jsem šťastný, že i s těmi problémy, které nastaly, jsme dojeli ve zdraví na skvělém pátém místě. Letošní ročník se mi oproti loňskému zdál velice těžký v tom, že se obrovsky zrychlil. Časy mezi kamiony se strašně zkracovaly, a to v řádu minut. Strašně špatně se to stahovalo, když byl nějaký technický problém."

Hned za pátým Kolomým skončil Aleš Loprais. Byl to jeho první úspěšně zvládnutý a dojetý Dakar na Jihoamerické půdě, výsledek si navíc osladil i jedním etapovým prvenstvím. V cíli se hned hodlal zaměřit již na příští rok. "Mrzí mě technické problémy, kvůli kterým jsme si pohoršili. Věřím ale, že s novým autem všem příští rok ukážeme," říkal Loprais v cíli.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Šestnáctý skončil Marek Spáčil se svým liazem. Závodník, který měl především krýt záda ostatním týmovým kolegům, se v závodnickém poli pohyboval tu na čtyřicátém, tu na desátém místě. V pořadí tak značně pendloval. V cíli byl nadšený z toho, že se dostal až na cílovou rampu. "Marek se mi letos hrozně zalíbil, byl schopný se pohybovat snad všude v tom startovním poli a byl vždy tam, kde ho bylo zapotřebí. Svou roli pomahače splnil na sto procent," řekl ve studiu Kubíček.

Dvě příčky za Spáčilem se umístil Vlastimil Vildman, smolař ze 12. etapy, kdy ho do cíle museli odtáhnout na laně. Bez této laborace se mohl v pořadí posunout o několik příček výše. Přesto pro Vildmana letošní ročník znamená velký úspěch, při svém druhém startu se podruhé podíval i do cíle. "Jsme rádi, že jsme tady. Nakonec se to dá považovat za dobrý výsledek. Sice kdybychom neměli ten problém, tak bychom mohli být o nějaká tři místa výše a vše by samozřejmě bylo veselejší. Taky jsme ale nemuseli dojet vůbec, Dakar je v tomhle záludný a může se stát cokoliv," uvedl v cíli.

Pátým a posledním kamionistou v první dvacítce byl Tomáš Vrátný. Těšilo ho páté místo kolegy Kolomého a podobně jako Aleš Loprais už střádal plány na příští rok. "Těch čtrnáct dní uběhlo jako voda. Zatím to nemáme úplně vstřebané a užíváme si ty první momenty po dojezdu do cíle. Jsme spokojení, že jsme dojeli. Plnili jsme týmové role a snažili jsme se fungovat v rámci týmu."

A jaké jsou cíle českých závodníků pro příští rok? "Náš národní úkol je pro příští rok porazit kamazy. Konečně se ten český dakarský svět dal dohromady a ukažme jim, že na to máme," shrnul Pavel Kubíček.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články