Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Česko bude mít na Dakaru první ženu. Chci dojet se ctí, říká Novotná

Praha - Do Rallye Dakar 2018 sice zbývá ještě téměř půl roku, Česká republika už ale teď ví, že bude mít na startu v motocyklové kategorii první ženu – Gabrielu Novotnou. V prestižním závodu se představí pod taktovkou zkušeného Ondřeje Klymčiwa. "To je obrovská výhoda. Mít vedle sebe někoho, kdo si všechno vydřel sám, je strašně inspirující. Mám velké štěstí," říká Novotná, která je v civilu tlumočnicí.

Gabriela Novotná
zdroj: ČT sport

O startu na Rallye Dakar se podle svých slov pokoušela řadu let. Až letos to však konečně vyšlo. Záměrně nastoupila na africkou Merzouga Rally, která je považována za jakousi kvalifikaci. "A už po dojetí jsem věděla, že budu přijata," říká Novotná.

Na motorce původně jen cestovala, pak si ale vyzkoušela amatérskou rallye, která ji přímo nadchla. "Bylo mi jasné, že to je to, co chci v životě dělat. Pak přišlo několik dalších událostí, ve kterých si člověk může srovnat priority, tak jsem si říkala, že kdy jindy, když než teď. Na začátku jsem neměla vůbec nic, žádný předpoklad, že to dopadne, jen obrovskou touhu to udělat. Neumím dělat věci na půl. Když už se pro něco rozhodnu, jdu do toho tělem i duší," vzpomíná.

Je nám líto, video expirovalo.
Svět motorů speciál: Gabriela Novotná míří na Dakar

U kvalifikace se cítila dobře a rallye v Maroku si strašně užila. "A myslí si to i organizátor, má s tím dost zkušeností, tak mu budu věřit," říká lektorka angličtiny a francouzštiny. To by mohlo být pro dakarskou rallye navíc plus. "Na místě by komunikace s organizátorem mohla být příjemnější. Teď je to asi tři týdny, co jsem se začala učit španělsky, abych se tam neztratila, tak uvidíme. Mým cílem je dojet a dojet se ctí."

Startuje se 6. ledna 2018 v Peru, do té doby musí být Novotná perfektně natrénovaná, aby debut na náročném závodu zvládla. "Můj trénink je zaměřený na stabilizaci, aby hodně fungovaly vnitřní svaly, protože aktivita je to velmi dlouhodobá. Zabýváme se i celkovým posílením. Vše je směřované tak, aby to bylo na motorku funkční," popisuje.

Během cesty z Limy přes Bolívii až do Argentiny ji čekají i velké nadmořské výšky. S nimi se chce vypořádat pomocí kyslíkového stanu. "Mám ho v plánu, ale jinak s ním žádnou zkušenost nemám. Totéž s nadmořskými výškami, z těch mám přirozeně respekt a budu se pokoušet nahnat fyzickou kondici."

Gabriela Novotná
zdroj: ČT sport

Rallye repliku nechtěla, vzhledem k váze a ovladatelnosti by pro Novotnou byl takový stroj až příliš náročný. "Pojedu přestavěný endurový model, klasickou Husqvarnu 450, s nádrží, kokpitem a dalšími prvky, které jsou potřeba. Tu jsem schopná zvládnout mockrát, třeba desetkrát. Já dost padám, tak v tom mám praxi."

Přitom dva roky nazpět utrpěla těžké zranění holenní kosti. Jak ale říká, k závodění to prostě patří. Jezdit agresivně a tlačit na pilu nemá podle usměvavé brunetky smysl. "Vždycky, když to udělám, je to spíš horší než lepší. Když se mi povede dostat se do takového stavu, že s motorkou plynu a hezky to odsejpá, má to pak nejlepší výsledky. Takový stav si budu pokoušet udržet. Rallye se jezdí srdcem."

Jedna z věcí, která byla Novotné motivací, proč chce Dakar jet, byla navigace. "Zjistila jsem, že pro ni mám nějaký jakž takž dar. To je něco, na čem doháním body. Úplně moc nebloudím. Je potřeba skloubit několik věcí najednou. Sledovat motorku, díry, navigaci, je to takový multitasking, a to se říká, že ženám jde," směje se.

Ilustrační foto

S Klymčiwem ji pojí i to, že i on začínal na cestovní motorce. "Je tam taková analogie a možná i proto teď spolupracujeme. Nikdy jsem nezávodila, neprošla jsem klasickým procesem, že jezdci závodí v enduru a pak přechází do rallye. Taková zkušenost mi chybí. Kdybych závodila od pěti let, jsem někde jinde. Pojímám to spíš jako cestu za splněním si snu a cíle. A možná tomu i víc dávám," říká Novotná.

Ambici na výsledek nemá. "Chci dojet a být spokojená. Navíc nejsou ještě posháněny všechny sponzorské peníze. Já se rozhodla, že mi to za to stojí a jdu do toho. Jsem ochotna si na to vzít i hypotéku, protože co se ve finále počítá, jsou zážitky. Ty vám už nikdo nevezme, a to je důležitější, než cokoli jiného," je přesvědčená.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články