Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bratři Chytkovi na Dakaru. Starší naviguje, mladší fotí

Dělí je deset let i pozice na Rallye Dakar. Pojí je naopak bratrské pouto. Starší Viktor naviguje automobilového jezdce Martina Prokopa. Mladší Marian patří k respektovaným fotografům slavného etapového závodu. Byť se během celého cirkusu téměř nevidí, Marian pečlivě sleduje, jak se jeho staršímu bratrovi vede. "Zrovna včera mi přišlo, že už nějak dlouho nejedou, tak člověk má samozřejmě strach," popisuje fotograf.

Bratři Chytkovi
zdroj: ČT SPORT, ČTK

"Tak ve dvě v noci někde zakempujeme, v pět nebo šest vstaneme a dojedeme na trať. Tam jsme šest, sedm hodin, pak editujeme a takhle čtrnáct dní dokola." Takový režim má Marian Chytka, který se věnuje na slavné rallye fotografování. Letos má na starosti větší tým a přiznává, že není snadné všechny zkoordinovat, aby byl co nejlepší výsledek. 

Jeho bratr Viktor, který tráví čas v kokpitu auta po boku Martina Prokopa, svého mladšího bratra chválí. "Neusnul na vavřínech a stále to někam posouvá," říká. "Když on se bude zlepšovat, já se také budu zlepšovat," dodává. Připouští ale, že jeho navigace nedosahuje fotografických kvalit Mariana. 

Automobil Martina Prokopa a Viktora Chytky na Dakaru
zdroj: ČTK/Panoramic autor: ERIC VARGIOLU

Chytka senior: Dotáhli to dál než já

"Který rodič by nebyl hrdý na to, že to dotáhli dál než já původně," okomentoval otec bratrů Marek Chytka, který je sportovním komisařem AČR. "Mám radost, že si vydobyli svá místa v tomhle odvětví," dodal. Podle něj potřebuje posádka Prokop - Chytka trochu štěstí, což se teď moc nedělo. Zároveň ocenil vyspělost posádky. 

Chytka v Ozvěnách Dakaru zmínil také posádku Aleše Lopraise. Podle něj vyjížděl v těžké psychické situaci - po smrti svého strýce Karla. To ho mohlo posílit a motivovat, "aby ten prapor drželi dál". To, že patří Loprais do špičky, je podle něj i díky tomu. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články