Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Benzinový problém stále bolí. Byla to krutá daň, řekl Michek, který chce na Dakaru do špičky

Výkonem při premiéře na Rallye Dakar překvapil celou řadu odborníků i fanoušků. Motocyklový jezdec Martin Michek dlouho bojoval na hraně elitní desítky a pozice nejlepšího nováčka a až problémy s benzinem v předposlední etapě naděje na nečekaný úspěch zhatily. I tak byl ale nejlepším Čechem v kategorii a už vyhlíží další ročníky, v nichž by se rád posunul mezi úplnou špičku.

Martin Michek s medailemi z Rallye Dakar
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Hodně lidí kolem mě se před rallye divilo, že říkám, že chci na Dakaru závodit. Uvědomuju si, že to u mě brali jako velký otazník. Já jsem ale závodník a vždy do toho dávám srdce," řekl Michek.

Zároveň ale přiznal, že přestože veřejně mluvil o vyšších příčkách, sám byl skromnější. "Říkal jsem si, že kdybych byl čtyřicátý, bylo by super. Tohle je fantazie. Není tam ta třešnička na dortu v podobě vítězství mezi nováčky, ale byl jsem třetí, což je úžasné," uvedl dvojnásobný vicemistr světa v motokrosu v kategorii MX3.

O lepší výsledek jej připravilo chybějící palivo v závěru 11. etapy, kvůli němuž se propadl ze 14. na 23. místo. "Otázka na benzin je stále dost krutá," přiznal Michek i s odstupem několika dnů. "Nebylo to o tom, že jsme nenalili plnou nádrž. Nevěděli jsme ale, že ta etapa bude tak náročná. Kdybychom to věděli, zvolnil bych. Nebyl jsem ale jediný, komu došel. Někomu se to stalo 300 metrů před cílem, mně bohužel osm kilometrů," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sainz vyhrál potřetí Rallye Dakar, Prokop byl dvanáctý

Problém se snažil vyřešit, od některých soupeřů dostal lahvičku s benzinem. Více mu nikdo dát nechtěl, neboť by sám riskoval podobné potíže. "Snažili jsme se pak podat protest. Bohužel v tom nebyl žádný fabrický jezdec, tak jsme neuspěli," uvedl.

Po chvilce mu bylo jasné, že šance na velký úspěch jsou pryč. "Pak už jsem si jen říkal, že chci vidět cílovou rampu, a to se podařilo. Navíc jsem tam mohl jít s českou vlajkou jako třetí mezi nováčky, což bylo krásné," řekl Michek. "Ale byla to hrozně krutá daň. Kdybych jel třeba čtyřicátý, tak to tolik nebolí. Když jedete o top umístění, tak to srdce závodníka bolí více," doplnil.

Nyní se Michek opět vrátí k motokrosu. "Podepsal jsem smlouvu pro české mistrovství plus Evropu. Myslím si, že rallye a motokros jde dohromady. Prvních třicet kluků v rallye je hodně rychlých a mají před startem Dakaru najeto 30 až 40 tisíc kilometrů, což je masakr," řekl Michek.

Nyní už mnohem lépe ví, na co se má pro příští rok připravit. "Budu se snažit na sobě makat. Vím, že vše bude pro mě i rodinu hodně náročné, ale chci dokončit to, co jsem si slíbil," uvedl.

Jedenatřicetiletý závodník ohlásil, že se chce dostat do světové špičky dálkových rallye. "Dakar je hrozně nevyzpytatelný. Může se stát cokoliv. Slibuji všem, že budu dělat vše pro to, abychom se posouvali výše a výše. Nechtěl bych, aby se to tímto Dakarem zastavilo. Možná jednou dosáhneme neskutečného výsledku, ale možná se to nestane. Budu pro to ale dělat maximum," dodal Michek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články