Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Rallye Dakar příště opět na americké půdě, čeští jezdci už se chystají

Praha - Také v příštím roce se pojede slavná dakarská rallye v Jižní Americe, konkrétně v Argentině a Chile. Dakarská rallye se přesunula z Afriky do Jižní Ameriky poté, co byl zrušen ročník 2008. Pořadatelé se tehdy obávali o bezpečnost závodníků na severu Afriky. Příští ročník má mít navíc více etap, než tomu bylo letos. V lednu se v Argentině uskutečnilo devět etap a v Chile pět. Start i cíl soutěže byl v Buenos Aires.

Jak uvedl závodník Martin Macík, přesun nebyl zpočátku příjemný: "Určitě jsme ho nepřivítali - Afrika je Afrika." Nakonec však zkušenost s jihoamerickou trasou popisuje jako dobrou a zajímavou, s drobnými nedostatky v organizaci.

Macík spolu s dalšími lidmi založili na počátku roku 2009 tým KM Racing. Jedná se o dva motorkáře, tři čtyřkolkáře a dva kamiony. Spolu s dalšími lidmi, již obstarávají chod týmu, čítá kolektiv na 20 osob. Zvěčnění závodu má pak na starosti fotograf Petr Lusk, který absolvuje s týmovými kolegy samotnou jízdu. Ten označil hledání dobrého záběru jako loterii, protože závodníci se pohybují po velkých plochách a někdy je nemožné na ně natrefit.Povrch Argentiny a Chile byl podle Macíka velmi různorodý - střídaly se pouště, hory či kamenité úseky. Za velmi náročnou označil poušť Atacama. Velmi pozitivně však hodnotí mentalitu zdejších lidí. V Africe se totiž jezdci báli okradení, Afričané po nich například neustále vyžadovali bakšiš. Jihoameričané jsou naopak pohostinní a více přátelští.

Rallye Dakar ročník 2009 se svého zahájení dočká 2. ledna 2010. Trvat bude 14 dní.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články