Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Rallye Dakar potřetí v Jižní Americe – nové výzvy, skvělá atmosféra

Praha - Dakarská rallye se pojede v příštím roce potřetí za sebou v Jižní Americe na území Argentiny a Chile. Start a cíl budou opět v Buenos Aires. Oznámil to ředitel soutěže Etienne Lavigne. Tradiční rallye se uskuteční od 1. do 16. ledna. Své rozhodnutí zůstat v současném dějišti organizátoři odůvodnili nadšením jihoamerických fanoušků a výbornými vztahy s oběma hostitelskými zeměmi. Výbornou atmosféru vyzdvihují i fotograf Petr Lusk a manažer KM Racing týmu Martin Pabiška.

"Pořadatel zveřejnil, že od 15. května otevírá přihlášky. Logistika zůstane organizačně stejná. Na konci listopadu 2010 bude nakládání v přístavu Le Havre - transport techniky do Argentiny," informoval Pabiška. Nejen členy KM Racing týmu čekají nové výzvy, neboť podle neoficiálních informací by se mělo jet také v nových oblastech v okolí severoargentinského města Salta. "Bude to nové teritorium, budou to nové výzvy v té části Argentiny, kde jsme ještě nebyli. Svým způsobem nám nezbývá nic jiného než se na to těšit," prohlásil Pabiška.

Jezdci budou moci využít zkušeností z předešlých ročníků. "Teritorium, umístění, logistika a organizace závodu pro nás budou v Jižní Americe více či méně známou záležitostí čili my budeme moci dopilovávat detaily věcí, které jsme třeba v letošním nebo v předešlém ročníku zvládali na polovinu nebo nezvládali vůbec," uvedl Pabiška.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Martinem Pabiškou a Petrem Luskem

Martin Pabiška, manažer týmu KM Racing: "Tam tím žijí nejenom lidi přímo ve dnech etap, ale žijí tím před závodem, po závodu, během dne. Ten entusiasmus, ta chuť a nadšení lidí je fascinující."

Petr Lusk, fotograf: "Už jsem měl možnost s rallye objet, dá se říct, celý svět. Ale to, co se děje tady v Argentině, to se musí zažít."

Rallye Dakar se do Jižní Ameriky přesunula v roce 2009 poté, co byl předchozí ročník kvůli teroristické hrozbě v Africe zrušen. Na černém kontinentu se předtím závodilo už od roku 1979.

O víkendu odsouhlasila pokračování Rallye Dakar na území Chile tamní vláda, ovšem s podmínkou, že se soutěže bude tentokrát méně spoléhat na státní rozpočet, který je napjatý po ničivém zemětřesení z konce února. Podle deníku El Mercurio země místo sedmi milionů dolarů (131,3 milionu korun) vynaložených na předchozí ročníky tentokrát zaplatí o dva miliony méně.

Rallye Dakar objektivem Petra Luska
zdroj: http://www.petrlusk.com/index.php autor: Petr Lusk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články