Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Švýcarsko

Rallye Bohemia skončila tragédií, při nehodě zemřel Bohuslav Ceplecha

Mladá Boleslav - V třetí rychlostní zkoušce na Rallye Bohemia zemřel Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda. Organizátoři následně soutěž předčasně ukončili. 

K nehodě posádky vozu Mitsubishi Lancer Evo IX došlo při rychlostní zkoušce 3 - Dneboh. Podle ředitele krajské záchranky v Libereckém kraji Stanislava Mackovíka vážně zraněný Ceplecha zemřel při převozu do nemocnice v Liberci. "Jeho stav byl od počátku kritický. Posádka sanitky se ho cestou pokoušela resuscitovat, bohužel neúspěšně," uvedl k úmrtí pětatřicetiletého spolujezdce.

V nemocnici v Liberci skončil i zraněný Semerád. "Při přepravě byl při vědomí," uvedl Mackovík. Podle mluvčí liberecké nemocnice Věry Dentonové není jeho stav vážný. "Má poraněnou klíční kost, není to závažné poranění," řekla mluvčí.

Ceplechovo tragické úmrtí je desátou smrtelnou nehodou při domácích soutěžích v rallye za posledních deset let. Naposledy na konci května podlehl následkům zranění z havárie v Rallye Český Krumlov navigátor Aleš Zimolka.

Rallye Bohemia provázely nehody už od pátku. Ještě před dnešním startem poničila při takzvaném shakedownu vůz největší hvězda Mads Östberg z Norska, na první erzetě pak havarovali další favorité Roman Kresta a Juho Hänninen.

Po předčasném ukončení soutěže se body neudělovaly. Semerád s Ceplechou vstupovali do 39. ročníku tradiční soutěže v okolí Mladé Boleslavi na šestém místě průběžného pořadí mezinárodního mistrovství republiky a jako lídři produkčních vozů třídy 3.

S Ceplechou startovali i v mistrovství světa, kde se představili ve dvanácti soutěžích a pět jich dokončili. Nejlépe si vedli v roce 2009 v Británii, kde skončili čtrnáctí. V mezinárodním mistrovství ČR byla jejich maximem čtvrtá příčka z letošní Rallye Šumava Klatovy. 

Případy úmrtí českých automobilových závodníků při rallye za posledních deset let:

13. července 2002 - Během sprintrallye Agropa v Pačejově na Klatovsku zemřel po nárazu vozu do stromu spolujezdec jedné z posádek Martin Huml.

20. září 2003 - Při Rallye Světlá na Havlíčkobrodsku zemřeli oba členové posádky Ferdinand Křehlík a Eva Návojská, kteří nepřežili náraz do stromu ve vysoké rychlosti.

16. dubna 2005 - Při Rallye Pelhřimov zemřel jezdec Tomáš Vojtěch, který ztratil vědomí ve čtvrté rychlostní zkoušce a k životu ho nepřivedla ani rychlá lékařská pomoc. Příčinou jeho úmrtí bylo selhání srdce.

27. října 2006 - Při první rychlostní zkoušce regionální automobilové soutěže Rallye Střela na Plzeňsku narazil jezdec Martin Vodehnal bokem vozu do betonového sloupku a soklu předzahrádky u jednoho z domů a nehodu nepřežil.

25. srpna 2007 - Spolujezdec Luděk Kocman zemřel po převozu do nemocnice poté, co v třetí rychlostní zkoušce zlínské Barum rallye jeho vůz vyjel ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do stromu.

21. června 2008 - V průběhu 13. rychlostní zkoušky na Horácké rallye Třebíč zahynuli oba členové posádky Miroslav Levora a Pavla Třebínová, jejichž vůz narazil po smyku do stromu.

30. května 2009 - Při automobilové soutěži Rallye Posázaví na Havlíčkobrodsku zemřel řidič Karel Švec, jehož auto narazilo do stromu při rychlostní zkoušce.

8. dubna 2011 - V druhé rychlostní zkoušce Rallye Šumava Klatovy havaroval jezdec Jiří Skoupil a na následky nehody zemřel.

26. května 2012 - Následkům zranění z nehody při Rallye Český Krumlov zemřel v českobudějovické nemocnici navigátor Aleš Zimolka (49). Havárie se stala ve dvanácté ze čtrnácti rychlostních zkoušek v obci Cetviny.

14. července 2012 - Při nehodě v třetí rychlostní zkoušce Rallye Bohemia zemřel Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda. 


Zdroj
ČTK, Sport [isport.cz]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články