Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Räikkönen po startu ze čtvrté řady vyhrál úvodní VC Austrálie

Melbourne - Mistrovství světa formule 1 zahájil nejlépe Fin Kimi Räikkönen z týmu Lotus, který vyhrál Velkou cenu Austrálie po startu až ze čtvrté řady. Pro dvacáté vítězství v kariéře si v Melbourne dojel před dalším bývalým šampionem Španělem Fernandem Alonsem z Ferrari a nejlepším jezdcem předchozích tří sezon Němcem Sebastianem Vettelem z Red Bullu. Räikkönen vybojoval se svým zlato-černým monopostem druhý triumf po loňském návratu do formule 1. V Austrálii vstoupil vítězně do šampionátu i v roce 2007, na jehož konci v barvách Ferrari slavil titul.

Kimi Räikkönen
zdroj: Isifa autor: Diego Azubel

"Z vítězství máme velkou radost, ale naše cíle a plány pro sezonu se nijak nemění. Pořád zbývá strašně moc práce, abychom se pokusili získat titul," uvedl tradičně flegmatický Räikkönen. Alespoň 20 Grand Prix dokázal vyhrát jako patnáctý jezdec v historii a dnešním vítězstvím vyrovnal bilanci krajana Miky Häikkinena, dvojnásobného mistra světa.

Jezdci dnes před závodem absolvovali nejprve kvalifikaci, která byla kvůli dešti přeložena ze soboty. Nejlépe ji zvládl Vettel, který si zajistil 37. pole position v kariéře s náskokem 420 tisícin sekundy před kolegou z Red Bullu, domácím Markem Webberem. Räikkönen na sedmém místě zaostal za Vettelem o 1,331 sekundy.

Závod mu však vyšel nejlépe díky vydařené strategii se dvěma zastávkami v boxech, zatímco jeho soupeři jeli do depa třikrát. V čele se během 58 kol vystřídalo sedm jezdců, od 43. okruhu už závodu vládl Räikkönen.

"Můžeme být spokojeni, ale chtěli jsme víc. Když startujete z pole position, čekáte, že vyhrajete," řekl Vettel. "Pár kol bylo v pohodě, ale pak začaly pneumatiky odcházet. Lotus a Ferrari měly neuvěřitelně rychlá auta, my byli třetí. Sezona bude dlouhá, získali jsme nějaké body, nemáme důvod být zklamaní," prohlásil vítěz předloňského závodu v Melbourne.

Tři nejlepší jezdci VC Austrálie. Zleva: Druhý v cíli Fernando Alonso, vítězný Kimi Räikkönen a třetí Sebastian Vettel
zdroj: ČTK/AP autor: Rob Griffith

Po bídném startu do loňské sezony se Alonso ze druhého místa radoval. "Jsem absolutně spokojený. Loni nám start nevyšel, letos jsme mnohem optimističtější. Soupeři to s námi budou mít zase těžké," uvedl bývalý dvojnásobný mistr světa.

"Věděl jsem, že mám dobré auto, a věřil, že gumy vydrží. Měli jsme dobrý plán, který jsme dodrželi, a vyšlo to dokonale. Bylo to jedno z mých nejsnazších vítězství. Povedl se mi start a klapalo to," liboval si třiatřicetiletý Fin. "I ke konci jsem jel naplno, protože jsem věděl, že Fernando mě stíhá. Taky jsem si říkal, že by to chtělo mít trochu rezervu, kdyby se zase rozpršelo," uvedl.

Cílem projel třetí muž loňského seriálu s náskokem 12,451 před vicemistrem světa Alonsem. Vettel na vítěze ztratil 22,346 sekundy.

Závod nevyšel Webberovi, který se ani na dvanáctý pokus na domácí půdě neprosadil na stupně vítězů. Po startu z první řady se okamžitě propadl na sedmé místo a nakonec dojel šestý.

Těsně před ním skončil při svém debutu v týmu Mercedes Brit Lewis Hamilton. Němec Nico Rosberg s druhým mercedesem závod kvůli poruše nedokončil.

Vedení v Poháru konstruktérů se ujalo Ferrari díky Alonsovi a čtvrté příčce Brazilce Felipeho Massy. Sedmým místem se vrátil do F1 po roční pauze Němec Adrian Sutil, který získal jako poslední z jezdců teprve na konci února angažmá ve stáje Force India a chvíli si dokonce užil roli lídra závodu.

Až devátý byl s více než minutovou ztrátou Brit Jenson Button, jenž vyhrál tři z předchozích čtyř Grand Prix v Melbourne. Jeho nový kolega v McLarenu Sergio Pérez na jedenácté příčce ani nebodoval.

Výsledky Velké ceny Austrálie formule 1

Velká cena Austrálie, úvodní závod MS formule 1 v Melbourne:
1. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:30:03,225, 2. Alonso (Šp./Ferrari) -12,451, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -22,346, 4. Massa (Braz./Ferrari) -33,577, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -45,561, 6. Webber (Austr./Red Bull) -46,800, 7. Sutil (Něm./Force India) -1:05,068, 8. Di Resta (Brit./Force India) -1:08,449, 9. Button (Brit./McLaren) -1:21,630, 10. Grosjean (Fr./Lotus) -1:22,759.

Pořadí MS (po 1 z 19 závodů):
1. Räikkönen 25 b., 2. Alonso 18, 3. Vettel 15, 4. Massa 12, 5. Hamilton 10, 6. Webber 8, 7. Sutil 6, 8. Di Resta 4, 9. Button 2, 10. Grosjean 1. Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 30, 2. Lotus 26, 3. Red Bull 23, 4. Mercedes 10, 5. Force India 10, 6. McLaren 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články