Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ptali se, kam se to hrabeme. Škodovka je dobré auto, těší konstruktéra historického vozu Kotka

Největší úspěchy na Dakaru sbírají piloti kamionů Martin Macík a Aleš Loprais či Martin Prokop se svým automobilem. Pozornost ale poutá také posádka Ondřej Klymčiw, Petr Vlček. Ta jede v kategorii Classic s historickým speciálem Škoda 130 LR. Za její stavbou stojí host Dakarských ozvěn, bývalý závodník Jiří Kotek.

Škoda 130 LR
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

U prvopočátků nápadu, že by škodovka mohla jet v Saúdské Arábii, stál dakarský průkopník v tehdejším Československu Jiří Moskal. Hlavní pilot LIAZu, který v roce 1985 tehdejší Dakarskou rallye úspěšně absolvoval, přišel dohromady s nápadem dostat historický speciál do letošního závodu při premiéře kategorie Classic.

"Přišel s tím, že by škodovka mohla jet Dakar," líčí Jiří Kotek, který posléze za pomoci přátel a spolupracovníků připravil výsledný speciál, s nímž nyní posádka Klymčiw/Vlček zvládá saúdskoarabské terény. "Já jsem se škodovkami objel celou zeměkouli. Tato původní karoserie pochází z Anglie," líčil Kotek v Dakarských ozvěnách.

"První myšlenky byly na to, jet tam jako divák. Na to, že bych řídil, jsem nemyslel. Ale v dnešní době jsem se raději rozhodl řešit to na dálku," vysvětluje Kotek, proč nakonec vůz svěřil do rukou bývalého motorkáře Klymčiwa. Ten letošní Dakar absolvuje se ctí, ovšem posádce v deváté etapě zkomplikovala život výrazným způsobem technika.

Vůz se totiž musel vrátit zpět do bivaku. "Vymění převodovku, velkou újmu dostala i přední lyžina. Věřím tomu, že to dají do stavu, že ty zbývající tři etapy odjedou bez větších problémů," zůstává optimistický hlavní konstruktér auta Kotek. Sám je na dakarskou účast velmi pyšný a věří, že se ji v příštím roce podaří zopakovat.

"Na začátku většina říkala, kam že se hrabeme... Ondra ukázal, že škodovka není tak špatné auto. Nabrali jsme spoustu zkušeností a víme, jak to udělat podstatně lepší. Letos jsme jeli bez větších příprav, jen jsme na poli na dvoukilometrové trati otestovali, co jsme mohli, a to bylo všechno," uzavírá Kotek. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články