Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

První závod vyhrál Bottas. V Austrálii porazil kolegu Hamiltona

Vítězem úvodního závodu nové sezony formule 1 se v Austrálii stal Valtteri Bottas. Finský pilot stáje Mercedes zvítězil před obhájcem titulu a týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem, třetí dojel Max Verstappen z Red Bullu.

Valtteri Bottas
zdroj: ČTK/PA autor: James Moy

Bottas sice odstartoval z druhého místa, ale rychle se dostal před Hamiltona a nakonec ho porazil o 21 sekund. Devětadvacetiletý finský pilot, který navíc získal i nově udílený bonusový bod za nejrychlejší kolo, si připsal čtvrté vítězství v kariéře. V minulé sezoně Bottas nevyhrál ani jednou.

"Mám z něj obrovskou radost, protože po minulé sezoně ho spousta lidí odepsala," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff. "Pamatuji si ho z formule 3, kde všechny soupeře ničil. Tenhle přístup trochu ztratil, ale po zimní přestávce přišel a řekl: Jsem zpět. A dnes to dokázal," dodal. "Přes zimu jsem tvrdě pracoval, hlavně na psychice," přidal Bottas.

"Po pěti šesti kolech jsem viděl, že moje vedení postupně narůstá. V tu chvíli jsem věděl, že mám vítězství na dosah. Když se vám to všechno takhle sejde, tak to pak vypadá hrozně snadně. Byl to bez debat můj nejlepší závod v kariéře," uvedl. Bottas také v závěru nepříliš dramatického závodu jako první využil nového pravidla a získal bonusový bod za nejrychlejší kolo v závodě. "Nechtěli jsme, aby to udělal. Ale neměli jsme ho jak zastavit," řekl Wolff.

Je nám líto, video expirovalo.
Sezonu F1 nejlépe začal Bottas

Hamilton naopak opět nedokázal proměnit start z pole position ve vítězství. Pětinásobný mistr světa vyhrál kvalifikaci v Albert Parku už pošesté za sebou, ale naposledy v Melbourne triumfoval v roce 2015. "Valtteri jel neskutečně a dnes si to zasloužil," řekl Hamilton, který v Austrálii dojel počtvrté v řadě druhý.

Třetí příčku se ztrátou 23 sekund obsadil Verstappen, díky kterému se po osmi letech na stupních vítězů objevil monopost s motory Honda. "Abych se dostal na stupně vítězů, tak jsem musel předjet Vettela, což nebylo vůbec snadné. V kvalifikaci se nám moc nedařilo, takže odstartovat sezonu na pódiu a soubojem s Mercedesem je skvělé," uvedl Verstappen.

Vstup do nové sezony nevyšel Ferrari, jehož vozy skončily mimo stupně vítězů. Vicemistr světa Sebastian Vettel obsadil čtvrtou příčku a Charles Leclerc byl pátý. Od třetího Verstappena je dělilo zhruba 35 sekund, zatímco za Bottasem zaostali o téměř minutu. "Myslím, že odpověď je jednoduchá. Prostě jsme nebyli dost rychlí," řekl Vettel.

Velká cena Austrálie, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:25:29,000, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -20,886, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -22,520, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -57,109, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -58,230, 6. Magnussen (Dán./Haas) -1:27,156, 7. Hülkenberg (Něm./Renault), 8. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo), 9. Stroll (Kan./Racing Point), 10. Kvjat (Rus./Toro Rosso) všcihni -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 1 z 21 závodů): 1. Bottas 26 b., 2. Hamilton 18, 3. Verstappen 15, 4. Vettel 12, 5. Leclerc 10, 6. Magnussen 8.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 44, 2. Ferrari 22, 3. Red Bull 15, 4. Haas 8, 5. Renault 6, 6. Alfa Romeo 4, 7. Racing Point 2, 8. Toro Rosso 1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články