Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

První řada v Suzuce patří Red Bullu, pole position má opět Vettel

Suzuka - Dvojnásobný mistr světa Němec Sebastian Vettel vyhrál počtvrté za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Japonska formule 1. Na okruhu v Suzuce byl dnes o 151 tisícin sekundy rychlejší než jeho kolega z Red Bullu Australan Mark Webber, který se postaví na startu nedělního závodu vedle Vettela do první řady. V poslední řadě bude stát na startu loučící se Michael Schumacher. Německá legenda skončila v kvalifikaci třináctá a trest z předchozí Grand Prix Singapuru za náraz zezadu do Francouze Jeana-Erika Vergneho ji na roštu odsune o deset míst.

Sebastian Vettel
zdroj: AP autor: Andrew Brownbill

Třetí čas zajel loňský vítěz japonské Grand Prix Brit Jenson Button z McLarenu, kvůli výměně převodovky před závodním víkendem se však na startovním roštu posune o pět míst dozadu. Do druhé řady se k radosti domácích fanoušků postaví Japonec Kamui Kobajaši ze Sauberu, který byl v kvalifikaci čtvrtý, spolu s Francouzem Romainem Grosjeanem z Lotusu.

Lídr šampionátu Španěl Fernando Alonso z Ferrari obsadil sedmé místo, díky Buttonově penalizaci si však polepší a vyjede ze třetí řady. Vettel, jenž vyhrál minulou Velkou cenu v Singapuru, se bude na průběžné druhé příčce seriálu snažit snížit Alonsův náskok, který činí šest závodů před koncem 29 bodů.

Sport
zdroj: ČT4

"Kvalifikace nám vyšla skvěle, bylo to téměř dokonalé. Víc jsem vážně nemohl chtít, auto jelo od začátku fantasticky," liboval si Vettel, jenž vybojoval 34. pole position v kariéře. Pětadvacetiletý jezdec překonal bilanci Francouze Alaina Prosta a Brita Jima Clarka, více kvalifikačních vítězství dosáhli jen Vettelův krajan Michael Schumacher (68) a Brazilec Ayrton Senna (65).

Kvalifikaci na předchozí čtyři závody ovládli jezdci McLarenu, ale tentokrát budou útočit zezadu. Button vyrazí ze čtvrté řady a Brit Lewis Hamilton až z páté poté, co skončil devátý. Za Vettelovým časem zaostal téměř o jeden a půl sekundy. "Ta penalizace bolí, ale dneska to šlo. Nejsme dost rychlí a nevím, jestli s tím do zítra něco zmůžeme. Ale nikdy neříkej nikdy," uvedl Button.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska formule 1:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30,839, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:31,090, 3. Button (Brit./McLaren) 1:31,290, 4. Kobajaši (Jap./Sauber) 1:31,700, 5. Grosjean (Fr./Lotus) 1:31,898, 6. Pérez (Mex./Sauber) 1:32,022, 7. Alonso (Šp./Ferrari) 1:32,114, 8. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:32,208, 9. Hamilton (Brit./McLaren) 1:32,327, 10. Hülkenberg (Něm.) bez času.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články