Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

První etapu zlínské Barum rallye vyhrál Kopecký

Zlín - Domácí favorit Jan Kopecký zvládl nejlépe nástrahy první etapy zlínské Barum Czech rallye, která je součástí českého šampionátu, mistrovství Evropy a seriálu Intercontinental rallye challenge. Člen továrního týmu Škoda Motorsport vede průběžné pořadí soutěže s náskokem více než minuty na druhého Belgičana Freddyho Loixe. Třetí je před nedělním závěrem rallye Kris Meeke z Velké Británie, následovaný Kopeckého týmovým kolegou Juhou Hänninenem z Finska.

Kopecký se dostal do čela rallye hned v dnešní první rychlostní zkoušce, celkově druhé, a postupně zvyšoval svůj náskok až na prozatímních 61 vteřin. Nejlépe se vyrovnal i se změnou počasí v závěru první etapy poté, co v podvečer začalo na Zlínsku pršet.

"Pár drobných momentů, kdy to nebylo ideální, by se dnes našlo, ale celkově je vše dobré. Auto funguje výborně a nejsou s ním problémy," pochvaloval si Kopecký dosavadní průběh soutěže. "Od začátku si jedu své tempo a neohlížím se na ostatní," podotkl sedmadvacetiletý jezdec z Kostelce nad Orlicí.

Je nám líto, video expirovalo.
Barum rallye

Více než minutový náskok před svým nejbližším pronásledovatelem Loixem, loňským vítězem rallye, nepřeceňuje. "Je to rallye. Může se ještě stát cokoliv. Zítra ráno opět začnu rychle. Po dnešním večerním dešti je jasné, že trať bude mokrá a bude na ní bláto. Je potřeba počítat s tím, že to bude klouzat. Toho se ale nebojím," uvedl Kopecký, jenž bude v neděli vyrážet na trať jako první.

Páté místo patří nejlepšímu z tradičních účastníků českého mistrovství Romanu Krestovi, jenž "Barumku" již třikrát vyhrál a případným dalším prvenstvím by se zapsal do historie soutěže. Šestý je letošní juniorský mistr světa Martin Prokop, jenž ve Zlíně startuje v rámci projektu BFGoodrich Drivers Teamu.

Rallye už skončila pro řadu aspirantů na přední umístění. Ve čtvrté erzetě odstoupil ze druhého místa Francouz Nicolas Vouilloz, vítěz z roku 2007. Havárie v osmém měřeném úseku zastavila Itala Giandomenika Bassa, nepokračují ani zástupci týmu Proton Guy Wilks z Británie a Francouz Bryan Bouffier, jejichž vozy měly technické problémy.  

Výsledky 1. etapy Barum rallye

1. Kopecký, Starý (Škoda Fabia S2000) 1:27:22,1 hod., 2. Loix,
Miclotte (Belg./Peugeot 207 S2000) -1:01,6, 3. Meeke, Nagle (Brit./Peugeot 207 S2000) -1:10,0, 4. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) -1:29,3, 5. Kresta, Gross (Peugeot 207 S2000) -1:42,2, 6. Prokop, Tománek (Peugeot 207 S2000) -2:10,5, 7. Novikov, Prévot (Rus., Belg./Škoda Fabia S2000) -2:42,0, 8. Rossetti, Chiarcossi (It./Fiat Grande Punto S2000) -2:50,9, 9. Pech, Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX) -3:17,3, 10. Tóth, Tagai (Maď./Peugeot 207 S2000) -3:42,6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články