Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

První etapu Australské rallye vyhrál Fin Hirvonen

Coffs Harbour (Austrálie) - Dramatickou první etapu Australské rallye na mokré trati vyhrál Fin Mikko Hirvonen. Finský pilot, který v Austrálii vyhrál v předchozích dvou letech, vytěžil z havárií konkurentů Sébastiana Loeba i jeho krajana a kolegy z Citröenu Sébastiana Ogiera. Na start se nepostavil bývalý pilot formule 1 Kimi Räikkönen. Finský jezdec byl za porušení regulí šampionátu vyřazen z průběžného pořadí, v němž mu patřilo osmé místo. Také musí organizátorům zaplatit odškodné 16 tisíc eur (asi 391 tisíc korun).

Mikko Hirvonen
zdroj: Isifa/EPA autor: Cezaro De Luca

Hirvonen sice v jednu chvíli ztrácel na třetí příčce na Loeba 15 vteřin, francouzský mistr světa ale sjel z trati a otočil svůj citröen na střechu. "Neriskoval jsem a do té doby jel velmi čistě. Pak jsem se ale zakoukal jinam a viděl zatáčku pozdě," řekl Loeb, který z nehody vyvázl stejně jako jeho spolujezdec bez zranění.

Po Loebově nehodě se do čela posunul Sébastien Ogier, narazil však do stromu a Hirvonen si dojel pro dílčí vítězství. "Podmínky byly pekelné, hrozně to klouzalo," řekl Hirvonen. "Taky jsem vyjel z tratě, ale naštěstí do pole, takže jsem nic nemohl trefit," dodal. Zda se oba francouzští piloti postaví v sobotu na start s penalizacemi a využijí takzvané pravidlo superrallye, není jasné. "Předtím, než auta zkontrolujeme, to nejsme schopni říci," uvedli zástupci továrního týmu Citroën.

Hirvonen má před druhým kolegou z Fordu Jari-Mattim Latvalou náskok sedmi vteřin. Třetí Nor Petter Solberg ztrácí už 44 sekund. "Bylo hrozně těžké najíždět do zatáček, protože na tom mokru člověk nevěděl, jak je auto stabilní. Byl to náročný den, neuvěřitelně to klouzalo," uvedl Latvala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články