Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Prokop v Portugalsku vyrovnal české maximum a pojede i v Argentině

Praha - Automobilový jezdec Martin Prokop měl po Portugalské rallye hned dva důvody k radosti. Pátým místem vyrovnal české maximum Romana Kresty a Jana Kopeckého ve světovém šampionátu, hlavně si ale vybojoval neplánovaný start na Argentinské rallye. Na konci dubna se v Jižní Americe představí v barvách výrobce pneumatik D-Mack.

Martin Prokop
zdroj: Gettyimages

Prokop obsadil v Portugalsku původně šesté místo, výše se posunul poté, co byl diskvalifikován původní vítěz Mikko Hirvonen z Finska. Pilot Czech Ford National Teamu se o změně pořadí dozvěděl těsně před odletem z dějiště rallye. "Dostali jsme jen informaci, že Hirvonen byl vyloučen a jsme pátí. Pak už nebyl signál a nemohli jsme si ověřit, jestli to není aprílová zpráva. Že to tak opravdu je, jsme zjistili až po přistání," řekl Prokop.

Francouzský tovární tým se chce proti potrestání svého jezdce odvolat, Prokop ale tento krok moc nechápe. Hirvonenův vůz měl při technické kontrole hned dvě vady - nehomologované části spojky a turba. "Myslím si, že to není nevědomě, a Citroën si něco takového dovolit nemůže. Já jsem měl něco podobného, byl jsem nekompromisně vyloučen, a přišel tím o titul. Citroën má ale jinou vyjednávací pozici," uvedl Prokop, jenž před třemi lety v Argentině doplatil na použití starých brzdových kotoučů, v tu chvíli již nevyhovujícím předpisům.

Prokop v Portugalsku vyrovnal maxima Kresty a Kopeckého, jen těsně přitom přišel o ještě lepší výsledek. Až v posledním měřeném testu jej předstihl Katařan Násir Attíja, který jej nakonec porazil o tři sekundy. "Samozřejmě, že jsem byl v cíli naštvaný, jsem závodník. Netrvalo to ale dlouho. I šesté místo, na kterém jsme v té chvíli byli, pro nás bylo po všech problémech skvělé," řekl Prokop, který věděl, že musí dojet do cíle.

Úspěšné absolvování rallye bylo totiž podmínkou výrobce pneumatik D-Mack, který Prokopovi nabídl start na nadcházející Argentinské rallye v jeho barvách. "Musel jsem prokázat spolehlivost," vysvětlil Prokop. V Latinské Americe ale nepojede se svým vozem. "Pojedu v jejich barvách s autem připravovaným M-sportem. Bude to pro mě něco nového. Budu tam mít jen několik svých lidí, jinak vše budou dělat oni," uvedl Prokop, jenž se na nejdelší rallye v šampionátu hodně těší. "Jsem rád, že o ni nepřijdu. Je tam i erzeta dlouhá 65 kilometrů," těšil se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články