Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Prokop je po zkrácené druhé etapě Portugalské rallye pátý

Lisabon - Český pilot Martin Prokop se posunul v druhé etapě Portugalské rallye po výrazném zrychlení a výpadcích soupeřů na pátou pozici. Místo plánovaných šesti rychlostních zkoušek se dnes jely pouze tři, zbývající tři byly zrušeny kvůli rozbahněné trati po hustém dešti. Vede Fin Mikko Hirvonen.

Mikko Hirvonen se svým citroënem
zdroj: ČTK/AP

Prokop měl ve čtvrteční první etapě potíže s nedostatečným výkonem motoru svého fordu a byl až osmnáctý se ztrátou téměř čtyř a půl minuty na lídra. V dnešních třech testech ale skončil dvakrát druhý, jednou šestý a výrazně si v průběžném pořadí polepšil. K výbornému umístění mu pomohly i výpadky favoritů. Osminásobný mistr světa Sébastien Loeb z Francie poničil už ve čtvrtek svůj citroën a v rallye nepokračuje, dnes skončily dvě elitní posádky Fordu.

Hned v první erzetě druhé etapy havaroval průběžně vedoucí Fin Jari-Matti Latvala a nemohl pokračovat. Na prvním místě ho vystřídal Nor Petter Solberg, aby hned v další rychlostní zkoušce dopadl stejně. "Petter skončil mimo trať a nemohl se na ni s vozem vrátit. Snad bude schopen pokračovat zítra," uvedl mluvčí Fordu Mark Wilford s tím, že do soutěže by se měl v sobotu vrátit i Latvala.

V čele je Loebův týmový kolega Hirvonen, jenž vede o 36,3 sekundy před Rusem Jevgenijem Novikovem na fordu. Třetí je s odstupem 41,8 Nor Mads Östberg, pátý Prokop ztrácí 3:25,8. Pokud Hirvonen udrží vedení, připíše si své první vítězství v týmu Citroën a dostane se do čela průběžného pořadí před Loeba. Na programu je ještě 12 náročných erzet, po šesti každý víkendový den.

Výsledky Portugalské rallye

1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) 1:20:01,7,

2. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS) -36,3,

3. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -41,8,

4. Sandell, Anderssonová (Švéd./Mini) -3:07,2,

5. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -3:25,8,

6. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Citroën DS3) -3:46,9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články