Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Premiéru v Soči ovládl Hamilton, Mercedes slaví Pohár konstruktérů

Soči - Brit Lewis Hamilton s naprostým přehledem vyhrál premiérovou Velkou cenu Ruska formule 1 a po čtvrtém vítězství za sebou si upevnil vedení v mistrovství světa. Jeho triumf na nové trati v olympijském parku v Soči zajistil stáji Mercedes v předstihu zisk Poháru konstruktérů. Suverenitu "stříbrných šípů" umocnil druhým místem Němec Nico Rosberg, přestože už v prvním kole musel k mechanikům. Třetí skončil Fin Valtteri Bottas ve williamsu.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Hamilton v 16. závodě sezony vybojoval deváté vítězství, celkově už 31. v kariéře, čímž se vyrovnal krajanovi Nigelu Mansellovi na šestém místo historického pořadí. Pošesté proměnil v triumf pole position, z prvního místa na startu letos nevyhrál jen v úvodním závodě, který nedokončil. Tehdy pak následovala série jeho čtyř vítězství a nyní ji zopakoval. Díky tomu má Mercedes už tři závody před koncem MS nedostižný náskok v soutěži týmů, kterou vyhrál poprvé v historii. Po čtyřech letech převzal žezlo od Red Bullu.

Díky tomu má Mercedes už tři závody před koncem MS nedostižný náskok v soutěži týmů, kterou vyhrál poprvé v historii. Po čtyřech letech převzal žezlo od Red Bullu. "Dlouho jsme na dosažení tohoto cíle pracovali. Teď je Mercedes mistrem světa, jsme nejlepší, to je úžasný moment," rozplýval se šéf Mercedesu Toto Wolff. Legendární Niki Lauda jako šéf dozorčí rady v německé automobilce přiznal velké emoce. "Moc to pro mě znamená. Budeme slavit, jsem šťastný, lepší to být nemůže," řekl trojnásobný mistr světa.

"Prožili jsme tu skvělý víkend, Rusko k nám bylo velmi přívětivé," radoval se Hamilton, který v Soči s výjimkou prvního tréninku neměl konkurenci. "Nico taky odvedl skvělou práci, aby závod zachránil, to samé tým. Nádherný den," rozplýval se Hamilton při vyhlášení vítězů poté, co převzal cenu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Právě Rosberg Hamiltonovi roli značně ulehčil. Před druhou zatáčkou Brita předjel, ale začal pozdě, o to však vehementněji brzdit, takže prodřel pneumatiky. Protože se nevešel do zatáčky, pustil bez boje Hamiltona zpět do vedení, aby se vyhnul případnému trestu za manévr mimo trať, a na konci prvního kola zajel vyměnit gumy.

S Hamiltonem dokázal jakž takž držet krok jenom Bottas. Finský pilot alespoň chvíli dokazoval, že v sobotní kvalifikaci ne náhodou až do poslední zatáčky před cílem mířil k pole position, než ztratil ideální stopu a vybojoval "až" třetí místo na startu. I jemu se ale lídr mistrovství světa postupně vzdálil a Hamiltonovu pozici nijak neohrozil ani pit stop.

Rosberg už do boxů nejel a při aktuální nadvládě mercedesů neměl ani příliš práce s návratem na medailovou pozici. Už nedlouho po polovině závodu snadno předjel i Bottase, Hamiltona ale neohrozil a jeho ztráta na druhém místě celkové klasifikace vzrostla na 17 bodů.

Rosberg se omlouval

"Sorry, hoši. Bylo to zbytečné," omluvil se za cílem sebekriticky Rosberg do vysílačky mechanikům za nevydařený manévr z úvodu. "Polovina ve mně je zklamaná, protože jsem to pokazil, ta druhá se raduje za tým," řekl Rosberg na stupních vítězů.

Lauda přiznal, že mu v úvodu závodu zatrnulo. "Já už myslel, že je to tu zase," řekla slavný Rakušan s připomínkou zbytečného Rosbergova manévru z úvodu srpnové Velké ceny Belgie, při němž Hamiltonovi prořízl předním křídlem pneumatiku.

Tentokrát to Mercedes body nestálo a tým vybojoval devátý double v sezoně. Podruhé jeho jezdce za této konstelace doprovodil na pódium Bottas. Medailových umístění už má letos pět a posunul se na čtvrté místo pořadí MS před obhájce titulu Němce Sebastiana Vettela. "Byli jsme dnes nejlepší ze zbytku světa, Mercedes byl naneštěstí rychlejší. Vydali jsme ale maximum a jsme za další pódium rádi," řekl.

Závod měl nepoměrně klidnější průběh než turbulentní Velká cena Japonska, která před týdnem skončila těžkou nehodou pilota stáje Marussia Julese Bianchiho. Vážně zraněnému Francouzi a jeho rodině ostatní jezdci před závodem v Soči vyjádřili podporu tím, že se v prostoru startu postavili do řady a směřovali k němu své myšlenky. Do závodu nastoupili se samolepkami s Bianchiho startovním číslem 17 a povzbudivým vzkazem na vozech či helmách.

Samotná Velká cena týmu Marussia znovu nepřinesla žádnou radost, její jediný pilot na startu Brit Max Chilton odstavil vůz už po dvanáctém z 53 kol.

Velká cena Ruska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Soči:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:31:50,744 (prům. rychlost: 202,333 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -13,657, 3. Bottas (Fin./Williams) -17,425, 4. Button (Brit./McLaren) -30,234, 5. Magnussen (Dán./McLaren) -53,616, 6. Alonso (Šp./Ferrari) -1:00,016, 7. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1:01,812, 8. Vettel (Něm./Red Bull) -1:06,185, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:18,877, 10. Pérez (Mex./Force India) -1:20,067.

Průběžné pořadí MS (po 16 z 19 závodů): 1. Hamilton 291 b., 2. Rosberg 274, 3. Ricciardo 199, 4. Bottas 145, 5. Vettel 143, 6. Alonso 141, 7. Button 94, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) 76, 9. Massa (Braz./Williams) 71, 10. Magnussen 49. Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 565, 2. Red Bull 342, 3. Williams 216, 4. Ferrari 188, 5. McLaren 143, 6. Force India 123, 7. Toro Rosso 29, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy