Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Před Velkou cenou Číny stále není zřejmé rozložení sil

Šanghaj - Před třetím závodem sezony, Velkou cenou Číny, stále není zřejmé rozložení sil mezi jednotlivými týmy, protože po zahajovacím triumfu Jensona Buttona z McLarenu v Austrálii ovlivnila minulý závod v Malajsii tropická bouře a z tamní loterie vyšel překvapivě jako vítěz Fernando Alonso z Ferrari, nynější lídr pořadí MS.

"První dva závody byly extrémně těsné. Je ale jasné, že velmi dobře vypadají mclareny, zatím se tváří jako nejsilnější auta," řekl dvojnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Red Bullu na adresu vedoucího týmu Poháru konstruktérů. "Ale to neznamená, že já budu bojovat o druhé místo. Nejsou o tolik lepší, navíc naše auto má také velký potenciál, jen to musíme ještě trochu vyladit," uvedl Němec.

Čeká se, zda se vládce předchozích dvou sezon prosadí nebo se zadaří jeho kolegovi a letos dvakrát čtvrtému Marku Webberovi. Jejich tým Red Bull právě v Šanghaji vyhrál v roce 2009 svou vůbec první Velkou cenu.

Lewis Hamilton
zdroj: AP autor: Andrew Brownbill

Značné šance se dávají i Lewisi Hamiltonovi z McLarenu, který jako jediný v Číně už dvakrát vyhrál a letos byl nejrychlejší v obou kvalifikacích, v závodech však vždy skončil "jen" třetí. V Číně už dokázal v minulosti zvítězit i Michael Schumacher a v roce 2006 to bylo zatím jeho poslední vítězství v kariéře. Nyní nadále touží poprvé po návratu do F1 se protlačit s mercedesem na stupně vítězů. Další navrátilec do F1 Kimi Räikkönen ovládl Šanghaj v roce 2007 a triumfy mají na kontě i Alonso (2005) a Button (2010).

Hamilton bude v Číně útočit na 150. kvalifikační vítězství McLarenu od roku 1972, na prvním místě startovního roštu ale určitě stát nebude. Jeho tým totiž musel v Šanghaji vyměnit převodovku, což jej bude stát pět pozic. "Nic to nemění na tom, že musím jet naplno," uvedl Hamilton. Příliš netruchlil ani kvůli tomu, že letos ze dvou pole position nevytěžil vítězství. "Titul se získává za vyrovnané výkony. Nechci jednou vyhrát a pak třikrát nebodovat," řekl Hamilton. Pokud se i v Číně dostane na stupně vítězů, zažije nejlepší vstup do sezony od roku 2008, kdy získal titul.

"V letošní sezoně se moc těším na šampionát jako takový. Chci v každém závodu uspět, nejlépe vyhrát. První dva závody ukázaly, že jsem toho schopen, mám dobré auto," řekl druhý muž průběžné klasifikace. V Číně bude obhajovat prvenství z loňska, tehdy zvítězil díky strategii s výběrem pneumatik, třebaže Vettelův vůz byl zjevně rychlejší.

Průběžné pořadí MS

1. Alonso (Šp./Ferrari) 35 b., 2. Hamilton (Brit./McLaren) 30, 3. Button (Brit./McLaren) 25, 4. Webber (Austr./Red Bull) 24, 5. Pérez (Mex./Sauber) 22, 6. Vettel (Něm./Red Bull) 18, 7. Räikkönen (Fin./Lotus) 16, 8. Senna (Braz./Williams) 8, 9. Kobajaši (Jap./Sauber) 8, 10. Di Resta (Brit./Force India) 7.

Pohár konstruktérů: 1. McLaren 55, 2. Red Bull 42, 3. Ferrari 35, 4. Sauber 30, 5. Lotus 16, 6. Force India 9, 7. Williams 8, 8. Toro Rosso 6, 9. Mercedes 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články