Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Posádky Středoevropské rallye míří do pražského depa, ladí se už jen detaily

Dostihové závodiště v pražské Velké Chuchli je připraveno na premiéru světové rallye v Česku. Ve čtvrtek krátce po obědě tam začne Středoevropská rallye, předposlední soutěž letošního mistrovství světa. Organizátoři již vybudovali 2,37 km dlouhý měřený úsek, na kterém své schopnosti předvedou například lídr průběžného pořadí seriálu a úřadující šampion Kalle Rovanperä z Finska nebo osminásobný mistr světa Sébastien Ogier z Francie. Přímé přenosy vysíláme na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 12:30 a 17:40.

Kalle Rovanperä
zdroj: Reuters autor: Thomas Mukoya

"Trať už je připravená i zabezpečená. Asfaltová část je vybudovaná, mantinely postavené, ochranné ploty hotové. Posádky do depa přijedou ve středu večer," uvedl Milan Tejchman z Autoklubu České republiky. Centrum Středoevropské rallye je v Pasově v Německu, elitní světové posádky se ale do Prahy přesunou až po absolvování zkušební rychlostní zkoušky v Tittlingu.

Soutěž, která se vedle Česka uskuteční i v Rakousku a v Německu, bude slavnostně zahájena ve čtvrtek ve 13:00 na Hradčanském náměstí v přítomnosti českého prezidenta Petra Pavla. Startovní rampa se u Pražského hradu objeví až ve středu vpodvečer. "Vše se bude stavět přes noc tak, aby vše bylo nachystáno na čtvrtek," uvedl Tejchman.

Speciální měřený úsek ve Velké Chuchli si jezdci MS vyzkouší dopoledne před ostrým startem. "Seznamovací jízdy začnou v deset. I proto zveme fanoušky, aby na závodiště přišli již dopoledne, protože budou mít šanci vidět rallyeové hvězdy. Ty zde navíc budou mít už i zaparkované závodní speciály," řekl Tejchman.

Z Prahy zamíří posádky do Klatov, kde budou mít hlavní základnu. Dále se pak přesunou na Čínovský okruh, kde je naplánován start druhé rychlostní zkoušky na 18:05. 

Organizátoři na obou místech připravili i bohatý doprovodný program. Ten začne ve 13:00 na okruhu i na klatovském náměstí, kde bude autogramiáda i ukázky závodních vozů. Do 16:30 budou na okruhu jezdit historické speciály.

"Na okruhu i na náměstí máme velké LED obrazovky, na nichž bude přímý přenos slavnostního ceremoniálního startu v Praze i první speciálka (rychlostní zkouška) z pražské Chuchle," doplnil Jan Petrů z Pošumavského automotoklubu Klatovy.

Na trati se představí řada závodních speciálů z různých motoristických disciplín a další zde budou vystaveny. Své umění fanouškům předvede například letošní autokrosový mistr Evropy Petr Nikodém.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články