Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Polskou rallye vyhrál se štěstím Nor Mikkelsen

Mikolajki (Polsko) - Polskou rallye vyhrál norský pilot Andreas Mikkelsen s volkswagenem. K prvnímu vítězství v sezoně mu pomohl defekt vedoucího Otta Tänaka v předposlední rychlostní zkoušce. Estonský jezdec s fordem tak přišel o šanci na premiérový triumf v kariéře. Mikkelsen vyhrál teprve podruhé, jediné dosavadní vítězství slavil vloni ve Španělsku.

Andreas Mikkelsen na Katalánské rallye
zdroj: imago sportfotodienst

Tänak vstoupil do závěrečné etapy s náskokem 21 sekund před Mikkelsenem a před dvěma závěrečnými erzetami vedl o 18 vteřin. Pak však na trati rozbahněné nočním deštěm píchl přední kolo a do cíle dorazil se ztrátou 26 sekund. "Nevím, co k tomu říct. Být tak blízko a nemít nic...," řekl Tänak, který byl dosud nejlépe třetí v roce 2012 v Itálii a vloni právě v Polsku.

"Byl to víkend, na který nikdy nezapomenu. Měli jsme štěstí, Otta je mi líto. Před poslední rychlostní zkouškou jsem mu říkal, že moc dobře vím, jak se cítí. Něco podobného se mi stalo ve Švédsku," řekl Mikkelsen.

Na třetím místě o dvě vteřiny za Tänakem skončil Hayden Paddon z Nového Zélandu, zatímco úřadující mistr světa Francouz Sébastien Ogier dojel šestý a poprvé v sezoně skončil mimo stupně vítězů. V čele průběžného pořadí má v polovině MS i přesto náskok 51 bodů na nového největšího pronásledovatele Mikkelsena.

Ogier také zůstal jediným jezdcem, který letos dokázal vyhrát dva závody, a to první dva v sezoně. Od té doby měla každá další soutěž jiného vítěze, Mikkelsen je v tomto ročníku už šestý v pořadí.

Výsledky Polské rallye

1. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Volkswagen Polo R) 2:37:34,4, 2. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -26,2, 3. Paddon (N. Zél./Hyundai i20) -28,5, 4. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -29,3, 5. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -33,8, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -40,300.

Průběžné pořadí MS (po 7 ze 14 závodů): 1. Ogier 143 b., 2. Mikkelsen 92, 3. Paddon 72, 4. Latvala 68, 5. Sordo (Šp./Hyundai i20) 68, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 62, ...13. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 10, 19. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články