Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Pokud to bude nutné, budeme závodit do ledna 2021, říká prezident motocyklové federace

Prezident Mezinárodní motocyklové federace Jorge Viegas připustil, že pokud si to současná situace světové pandemie koronaviru spojená s nárůstem počtu přerušovaných sportovních akcí vyžádá, budou některé letošní motocyklové šampionáty pokračovat třeba až do ledna příštího roku.

Plochodrážní jezdec Max Niedermaier
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Portugalec Jorge Viegas byl do své funkce zvolen na začátku prosince 2018, kdy nahradil Vita Ippolita z Venezuely, který po třech obdobích ve funkci již znovu zvolen být nemohl.

Vlajkovou lodí federace je pochopitelně série MotoGP, ale pod jejím vedením se konají i další šampionáty – závody superbiků, motokrosu, vytrvalostní závody, rallyeové závody, plochá dráha nebo i jedna z novinek posledních sezon, třída elektrických motocyklů MotoE.

Mimo uvedené podniky ovšem FIM zaštiťuje například i mototurismus. "Naším cílem je i v tuto chvíli sledovat veškeré naše aktivity," uvedl Viegas.

Marc Márquez s trofejí pro vítěze Grand Prix v Brně
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Obdobně jako další sportovní akce jsou i motocyklové série z důvodu šíření nákazy nového typu koronaviru po celém světě přerušovány nebo rušeny. "Budeme sledovat nařízení vlád a Světové zdravotnické organizace. Uvědomujeme si, že šíření této nemoci musí být zastaveno. Bohužel ale nyní spíše převládá stav obecné paniky," pokračoval.

I když je jako prezident mezinárodní sportovní federace pod velkým tlakem, odmítá situaci prozatím dramatizovat. "Nejsem virolog. Není to na mně, abych řekl, co se může stát nebo co se v budoucnu stane," uznal.

Závodit až do ledna 2021 pro nás není tabu

Dovede si ale představit, že by se některé šampionáty mohly dočkat svého vyvrcholení až v období Vánoc. "V případě, že se to ukáže jako nezbytné. Představte si, že některé podniky ještě budou muset být zrušeny a že budeme se závoděním pokračovat mnohem později, než bylo plánováno. Uděláme všechno pro to, abychom zachovali dobrá jména jednotlivých šampionátů. Není pro nás tabu závodit až do ledna 2021, pokud to bude nutné," sdělil Viegas.

Navzdory tomu se nechce soustředit pouze na mistrovství světa MotoGP. Zajištění primárně tohoto seriálu pro něj nepřipadá v úvahu. "Rozdílné šampionáty nejsou v konfliktu, a proto reprezentují skvělou rozmanitost našeho sportu. Všude panuje nějaká hierarchie, u nás rovněž. Stejně jako Formule 1 i MotoGP reprezentuje špičku motosportu. I přesto narůstá popularita například MS v motokrosu, což je skvělé," vysvětlil.

Částečně také odhlédl od čistě závodní stránky věci. Koronavirus celosvětově zasáhl do všech sfér lidského života. "Musíme na okamžik vystoupit z našeho motocyklového světa a vnímat globální následky. Továrny jsou zavřené, školy jsou zavřené, ekonomika zpomaluje. Budou následky, ale stále je složité je kvantifikovat," řekl Viegas.

Zdroj
fim-live.com, motoforum.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články