Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Podmol: Začal jsem zapomínat, že FMX dělám proto, že to miluju

Jeden z nejlepších světových freestylových motokrosařů současnosti Libor Podmol si již v minulosti několikrát podmanil O2 arenu a letos se k tomu opět chystá. Na nadcházejících FMX Gladiators Games chce poprvé předvést salto vpřed a zařadit se k pětici dalších jezdců, kteří podobný trik zvládnou.

zdroj: ČT4

Před lety si přitom nedovedl představit, že by něco podobného dělal. "Když jsem začínal dělat freestyle, tak jsem si byl jistý, že nikdy nebudu dělat salto dozadu. To se za pár let změnilo a dnes jej dělá každé malé dítě ve freestyle motokrosu. A když se začaly dělat front flipy, tak to nebyla věc, kterou bych chtěl dělat. Jak se ale všechno vyvíjí, tak mě to začalo lákat," řekl Podmol.

Sám si postupně vyrobil a opravil rampu, ze které může salto vpřed trénovat, a začal zkoušet. Samozřejmě s dopadem do jámy s molitanem. "První pokusy byly o strach. Když se 12 let točíte dozadu a pak skáčete dopředu, tak je to něco nového. Navíc dopad po front flipu bolí dvakrát víc," přiznal mistr světa z roku 2010. Vedle něj se v O2 areně chystá k novince jeho mladší bratr Filip  chce předvést dvojité salto vzad.

Je nám líto, video expirovalo.
Freestyle motokros po roce opět míří do O2 areny

Libor Podmol se musel také vyrovnat s tím, že má při skoku špatný výhled a horší orientaci ve vzduchu. "Máte před obličejem přední blatník, takže moc nevidíte. Blbě se to kontroluje," vysvětlil Podmol, který bude mít v sobotu v O2 areně k dispozici speciální nafukovací dopadiště. "Kdyby přišla nějaká chyba, tak nafukovačka zabrání fatálnímu nárazu na dřevo. Cítíme se mnohem lépe a věřím, že nám to diváci odpustí. Je to pro naši bezpečnost," řekl Podmol, který chce podobnou technologii zakoupit i domů. "Snad se nám podaří zajistit na to finance," řekl.

Podmola v jeho odhodlání nezastaví ani zranění ze závěru středečního tréninku, kdy se uhodil kolenem do řidítek a má ho nyní nateklé. "Chtěl jsem se víc roztočit, aby byla rotace dokonalá. Podařilo se to, do molitanu jsem dopadl po předním kole, ale bohužel mě to vymrštilo přes řidítka a levým kolenem jsem narazil," popsal Podmol menší nehodu.

Rodák z Ostravy bere zranění i jako osudové znamení. "Začal jsem brát jezdění jako automatickou věc a na závody jsem jezdil proto, že jsem musel. Kvůli výsledkům a penězům. Začal jsem zapomínat na to, že všechno dělám proto, že to miluju. V sobotu budu jezdit jen proto, že to mám rád, a pro Prahu. Tak uvidíme, jak to půjde," uvedl Podmol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články