Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Podmol: Snažím se při závodech nedělat chyby, ty v motokrosu bolí

Praha - Nejlepší český freestyle motokrosař Libor Podmol se po návratu z X-games připravuje na další část sezony. Kromě prestižních závodů ve Spojených státech Podmol bojuje o nejvyšší příčky v seriálu mistrovství světa a také se angažuje v domácích kláních i exhibicích. Český zástupce se věnuje nejnáročnějším trikům a v přípravě klade velký důraz nejen na fyzický trénink, ale také na psychiku.  

Libor Podmol
zdroj: ČT/PR autor: Václav Duška

Libor Podmol během sezony kombinuje domácí závody, mistrovství světa i každoroční X-games ve Spojených státech. "Mistrovství světa je seriál asi 10 závodů. Jezdí se celou sezonu, většinou o ledna do dubna a potom zase od října do prosince. X-games jsou jednou za rok v Americe. Takže to je takový svátek všech extrémních sportovců," popsal program náročné sezony Podmol. 

Libor Podmol se v průběžném pořadí seriálu mistrovství světa aktuálně drží na druhé příčce za Michaelem Millerem. Rád by slavného soka porazil, pro překonání současného světového lídra ale musí Podmol v některých případech víc riskovat. "No, chtěl bych vyhrát, kdo by nechtěl. Ale Michale Miller je jako robot. Já jsem jeden z mála na světě, kdo ho dokáže porazit. Ale díky tomu, že ty moje jízdy jsou trošičku riskantnější, tak se sem tam přihodí nějaká chybička," řekl motokrosař. 

S bratrem si navzájem dodáváme klid, říká starší z Podmolů

Mladší bratr nejlepšího českého freestyle motokrosaře se už také oťukává na mezinárodní scéně. Jednadvacetiletý Filip Podmol pomalu následuje svého bratra a už se probojoval i do finále mistrovství světa. "Můj vztah s bratrem je ideální. A co se týče ježdění, tak to je výborné. My si tak navzájem dodáváme klid. A sdílíme spolu pokoj, když jezdíme po závodech mistrovství světa, řekl Libor Podmol.

Filip Podmol v březnu vybojoval premiérový postup do finále závodu mistrovství světa, v Krakově nakonec skončil šestý. Spolupráce mezi oběma bratry funguje, na jednotlivé závody cestují společně a psychicky se podporují. "Samozřejmě se o bratra trochu starám, a když se z kvalifikace dostane i do finále, tak mi to trochu bere moji soustředěnost. Ale jinak ty jeho jízdy samozřejmě prožívám víc než ty svoje, " popsal starší z bratrů pocity při závodech.

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

Mistr světa z roku 2010 pravidelně závodí na X-games, letos si z Mineapolis dovezl ze závodu ve skoku do výšky bronz. "Kdybychom to vzali úplně od základů, tak díky X-games freestyle motokros jako disciplína je takový, jaký je. Samozřejmě jsem se koukal tenkrát ještě na videokazety z X-games a ani mě nenapadlo, že jednou budu závodit s těmi kluky. Díky tomu, že jsem v roce 2013 dostal první pozvánku a rovnou se v tom skoku do výšky zadařilo, tak mě automaticky pozvali na další rok. Od té doby jsem takovým stálým účastníkem," vysvětlil Podmol. 

K motokrosu patří také celoroční cestování. Libor Podmol se během celé sezony přesunuje za závody, ale také za vhodnými podmínkami. "Dvě zimy jsem trávil v Americe a tři zimy teď v řadě ve Španělsku. Pro náš, ale i pro každý sport je důležité, aby tam nebyla ta půlroční pauza. A když venku sněží nebo je ošklivo, tak se na motorce jezdit nedá. Takže já jsem takový přelétavý pták a na zimu vždycky letíme do teplých krajin. Podle mě jsem tak třetinu roku doma, půl roku někde trávím tréninkem a zbytek procestuju všude možně po závodech," řekl.  

Podmol: Náš sport je z deseti procent hlava

Motokrosař je známý svým specifickým přístupem k přípravě před závody. Kromě fyzických tréninků využívá například také meditaci. "Je to sport jako každý jiný, potřebuju mít fyzicky tělo v dobré kondici. Skoro každý den nějak cvičím, jóguju. A meditace a práce s hlavou jako taková a trénování toho mozku, aby nedělal žádné chyby, je také důležitá. Protože ten náš sport je 10 % hlava, 70 % motorka a 20 % fyzické tělo. Hlavně v té hlavě se to odehrává a já se snažím vytrénovat tak, abych pak při závodech nedělal chyby, protože u nás chyby bolí," řekl Podmol.

Český závodník v posledních letech přemýšlí o účasti na slavné Rallye Dakar. "Až  pojedu Dakar, tak chci být stoprocentně připravený. Reálně to vidím za dva tři roky," uzavřel Podmol. 


 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články