Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Po letní přestávce vyráží F1 do belgického Spa

Spa-Francorchamps (Belgie) – Po letní přestávce pokračuje souboj McLarenu s Red Bullem, a to na nejdelší trati seriálu mistrovství světa vozů formule 1 v belgickém Spa. Dosavadní lídr soutěže, Němec Sebastian Vettel ze stáje Red Bull, prohrál ve čtyřech z posledních pěti závodů a při zítřejší Velké ceně tak chce opět potvrdit svou dominanci v letošním ročníku.

Sport
zdroj: ČT4

Obhájce titulu má sice pořád v čele komfortní náskok, ale další případná porážka na okruhu ve Spa by mohla hodně otřást jeho sebevědomím. V předchozích dvou závodech navíc dominovaly vozy McLaren a jejich piloti Lewis Hamilton a Jenson Button.

Vettel vede před týmovým kolegou Markem Webberem z Austrálie o 85 bodů, na dalších místech je ale tlačenice. Třetího Hamiltona, jenž je tři body za Webberem, dělí od pátého Buttona jen 12 bodů. Mezi nimi je ještě Španěl Fernando Alonso z týmu Ferrari. Do konce šampionátu zbývá osm závodů.

Hamilton si věří a doufá ve vítězství McLarenu

"Myslím, že tento víkend máme velmi dobrou výchozí pozici. Vyhráli jsme poslední dva závody a auta jsou velmi silná. Začátek sezony se nám moc nevyvedl, ale pracovali jsme tvrdě a já myslím, že budeme ve sklízení ovoce pokračovat i v Belgii," prohlásil mistr světa z roku 2008 Hamilton. "Naším cílem je vyvinout pořádně velký tlak na red bully," dodal Button.

Přesto budou mít mclareny těžkou pozici před silnými vozy Red Bullu, které vyhrály všech dosavadních 11 kvalifikací. Osmkrát byl nejrychlejší v boji o pole position Vettel. Pro Němce je vítězství v kvalifikaci klíčové, neboť patnáct ze svých dosavadních šestnácti triumfů si vyjel z prvního místa na startu.

Vettel: Trať mi sedí

Vettel ale tvrdí, že mu mezi jezdci oblíbená trať sedí. Minule přitom na trati dojel až patnáctý. "Zatáčky Eau Rouge a Blanchimont jsou nejlepší. Za sucha jsou snadné, ale když začne pršet, pozná se umění pilota," prohlásil tentokrát Němec.

Sebastian Vettel
zdroj: AP

Belgie pro Schumachera

Oslavencem víkendu bude Michael Schumacher, sedminásobný mistr světa, třebaže jeho největší sláva už pominula. Přesně před dvaceti lety si totiž v Belgii odbyl debut v seriálu, který ho proslavil a udělal z něj s 91 vítězstvími nejlepšího jezdce všech dob. Tehdy ale Schumacher s vozem Jordan nedokončil vinou technických problémů ani jedno kolo, i když v kvalifikaci prokázal sedmým místem svůj talent.

Ten potvrdil vítězstvím o rok později v týmu Benetton opět v Belgii, kde vyhrál celkem šestkrát. "Určitě bude tento závod pro mě hodně výjimečný, protože za těch dvacet let se hodně událo a hodně změnilo," prohlásil dvaačtyřicetiletý šampion, mistr jízdy na mokru. I proto doufá, že o víkendu zaprší. "Okruh ve Spa je mým 'obývákem', protože se tady udály milníky v mé kariéře," dodal.

Trať ve Spa:

Okruh je klasickou silniční tratí, na níž se automobilové závody jezdí už od roku 1922. Leží uprostřed ardenských lesů a formule 1 hostí od roku 1950. Sedmikilometrovou délkou nemá mezi ostatními tratěmi konkurenci, původně měřila dokonce 14 km. Závod se jede na 44 okruhů.

Trať má řadu obtížných míst, nejznámější je pasáž Eau Rouge (Červená voda), v níž jezdci musejí překonat až pětinásobek zemské přitažlivosti. Šikanou se řítí rychlostí kolem 290 km/h do mírné levé zatáčky, na niž hned navazuje pravá. Následuje krátké stoupání, na jehož vrcholu monoposty na okamžik takřka ztratí kontakt s vozovkou a jsou špatně ovladatelné. Loni v Belgii vyhrál Brit Lewis Hamilton ze stáje McLaren.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články