Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Po letech český motokrosař v MS. Z výsledků se nestresuju, mám čas, usmívá se talent Polák

Petr Polák. Seznamte se s novým jménem v motokrosovém světě a po zhruba dvaceti letech dalším českým závodníkem v seriálu mistrovství světa. Program Autoklubu České republiky s cílem dostávat talenty do nejprestižnějších seriálů přináší výsledky. Sedmnáctiletý Polák pojede v první sezoně světový motokrosový šampionát v kategorii MX2, navíc v českém týmu JD Gunnex KTM Racing TeamA podobně jako další talent, motocyklista Filip Salač, jenž se představí ve třídě Moto3, se dostane mezi elitu.

Motokrosař Petr Polák
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Mistrovství světa v motokrosu už má za sebou první podnik v Argentině, Velkou cenu Patagonie. Polák se do seriálu vrhne 23. a 24. března v britském Matterley Basin a odjede celkem 15 závodů kategorie MX2. "Moc se tam těším. Máme za sebou nějaké přípravné závody. Uvidíme, jak to půjde," říká nesměle třetí jezdec loňského juniorského světového šampionátu.

Po zhruba dvaceti letech se objeví český jezdec v nejprestižnějším seriálu. V kategorii MX2, kde smí závodit jezdci od 15 do 23 let, se Polák představí i s týmovým kolegou Slovákem Richardem Šikyňou. 

"Bude to velmi vyrovnaná třída, s Richardem jsme skončili minulý rok v první desítce. Z Argentiny přivezl body z první rozjížďky, ve druhé mu to o kousek uniklo. Ukázal ale, že rychlost je stejná. Jeho časy jsou někde od osmého do devatenáctého místa. První závod nám ukázal, že bude záležet hlavně na startu, abychom pomýšleli na top ten," prohlásil manažer JD Gunnex KTM Racing Teamu Jiří Jankovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Svět motorů speciál: Do motokrosového MS vstoupí český tým s talentem Polákem

Součástí seriálu bude na konci července i závod v Lokti nad Ohří. Šikyňa i Polák se představí na trati, kde to dobře znají. Talentovaný český jezdec už zde i dvakrát závodil. Ze skoku mezi dospělé si nedělá těžkou hlavu.

"Už jsem jezdil minulý rok na čtyřtaktní dvěstěpadesátce. Pojedu na patnácti tratích, ale znám z nich už dvanáct z předchozích závodů. MX2 bude vyrovnaná, ale že bych se nějak stresoval... Říkám si, mám ještě čas, můžu pak doladit formu," usmívá se Polák, jenž studuje třetí ročník obchodní akademie.

Přípravu na sezonu strávil i se Šikyňou ve španělské Málaze u rodiny třetího do party. José Antonio Butron bude jezdit v barvách JD Gunnex KTM Racing Teamu. "Všichni tři se připravovali společně a bydleli u Butrona. Jeli přípravné závody a španělský mistrák. Věřím, že jsme měli kvalitní přípravu," povídá Jankovský.

Jaké podmínky musel splnit český tým?

Satelitní tým, který má podporu rakouského výrobce KTM, dostal Jankovský po dlouhém úsilí do motokrosové špičky. "Je to jedenáct let práce a učení se. Udělal jsem i spoustu chyb, jako každý. Teď jsem nesmírně šťastný, že tam jsme. Poslední dva roky jsem na oficiálním listu a patříme do rodné skupiny GP," říká Jankovský.

Zrod týmu pro MS vyžadoval několik podmínek. "Vedení musí schválit jezdce, musíte mít výkonnost jezdců a dobrou platební morálku, což je základ ve světě motorsportu. Deset let jsme jezdili mistrovství Evropy, ale trvalo hrozně dlouho, než jsme přesvědčili, že máme na to a splníme podmínky," uvedl šéf JD Gunnex KTM Racing Teamu.

K Polákovi a Šikyňovi doplnil ještě třetí jméno, které se představí v nejvyšší třídě. "José Butron mně byl doporučený z KTM. Když chce továrna podepsat satelitní smlouvu, chce podporovat nějakého jezdce, kterého doporučí. José byl vybrán po vzájemné dohodě. Butron měl loni 120 bodů. Podle mého, když se dobře vyspí, tak umí jezdit v top ten. Má za sebou například pódia v MX2," sdělil Jankovský.

A přání či ambice týmu? "Hlavně ať je Petr zdravý a sbírá zkušenosti. Bavit se o něm můžeme někdy za tři roky, tato sezona pro něj bude zkušební. Tajné přání u Richarda je, abychom se na pár závodů vrátili do top ten a byli připravení na další sezonu. U Josého bych byl rád, kdyby nasbíral v sezoně kolem 120 nebo 130 bodů z Grand Prix," dodal Jankovský.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články