Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Po domácím titulu nová výzva. Král dvoukolek Dohnal se chystá se Švecem do světa

Vítězná posádka loňského mistrovství České republiky dvoukolek René Dohnal - Roman Švec se začátkem dubna opět chystá na Valašskou rallye. Kromě toho by ale s vozem Peugeot 208 R2 ráda vyjela i do zahraničí. Předpokládají účast na European Rally Trophy, i proto to s obhajobou domácího titulu nevidí nejlépe. Otevírají se před nimi ale nové výzvy.

Dohnal Rallye Team
zdroj: ČT sport

Letošní MČR startuje o prvním dubnovém víkendu Valašskou rallye, tedy závodem, kde loni Dohnal se Švecem zvítězili ve své třídě a celkově obsadili 22. pozici.

Celkově ale v kategorii 2WD na domácím šampionátu triumfovali. "Znamená to pro mě splnění snu, protože když jsem začínal s rallysportem, pocit, že bych měl někdy stát na prvním místě v rámci dvoukolek, pro mě byl něco nepředstavitelného. Cesta byla dlouhá, sedmiletá a jsem rád, že na konci byl takovýhle výsledek," říká v rozhovoru pro ČT sport pilot René Dohnal.

Kromě toho se mohli radovat i z vítězství např. na Peugeot Cupu. "Trofejí bylo opravdu hodně, vážím si toho, proto to děláme. Ve finále je to skvělý pocit a sezona se pro nás vyvíjela od začátku ideálně," dodává Dohnal.

Měření s nejvýkonnějšími vozy ale nebývá vždy snadné. Oba proto mají nastavenou normu, jakým způsobem s konkurencí jet.

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

"Vozidla s jednou poháněnou nápravou jsou pomalejší než logicky nejrychlejší R5. Máme normu, kdy víme, jaký by rozestup oproti prvnímu měl být, a tím jsme scohpni se řídit. Někdy výkonnost mezi jednotlivými dvoukolkovými auty kolísá, ale oproti nejrychlejším ne," popisuje navigátor Švec.

Ztráta tedy bývá okolo tří a půl až čtyř vteřin na kilometr za nejrychlejším automobilem. "Když se tam vlezeme, je to relativně dobrý čas. Pokud je to nad, nebylo to úplně ideálně zajeté," říká Dohnal.

Problémem je například mokro. "Pak je ztráta okolo šesti vteřin na kilometr, s dvoukolkou je to velice náročné, aby člověk vůbec udržel to auto na trati. Je blátivo, a i když tam projede dvacet čtyřkolek, tak se s tím auto pere," doplňuje.

3. dubna startuje Valašská rallye a oba se moc těší. "Je to skvělá soutěž," tvrdí Švec s tím, že se už nemůže dočkat. "Čeká nás jen drobný předsezonní test. Valaška je první signál, že něco skutečně začíná, protože čekání přes zimu je dlouhé."

Dohnal Rallye Team
zdroj: ČT sport

Oba tvoří velmi rychlou a spolehlivou posádku. Loni ale Dohnalovi se Švecem nevyšla Rally Bohemia, odstoupit museli kvůli poruše alternátoru.

"Umístění bylo slibné, ale technice člověk neporučí. Je to závada, která se na tom autě nestává. A tahle byla neobvyklá, protože u peugeotů to bývají řemeny a rozvody. Po výjezdu ze servisu na nás začala blikat kontrolka," vypráví Švec.

Dohnala proto začal upozorňovat, že jízda nemusí dopadnout dobře. "Psychicky jsem ho připravoval na to, že před sebou máme pár desítek kilometrů. Baterie by to bývala utáhla, kdyby ta sekce byla kratší, ale takhle to realistické vůbec nebylo."

Mistrovský titul tak slavili na Barum Rally. "Bylo to pro nás těžké po psychické stránce a bylo potřeba být před Vencou Stejskalem. Ale zvládli jsme to, oslavili jsme to před zraky našich blízkých a kamarádů. Mělo to pro mě takový zvláštní nádech a hrozně jsme si to užili," vzpomíná Dohnal.

Dohnal Rallye Team
zdroj: ČT sport

Na letošek chystají účast v Euroepan Rally Trophy, tedy třetí lize světového rallysportu. "Touhle cestou jsme se rozhlédli, že bychom se chtěli vydat. Nabízí se zahraniční starty, největší výzvou bude finále na šotolině," těší se oba.

Společně jezdí čtyři roky a spolupráci si nemohou vynachválit. "Jsme taková dvojka i po kamarádské stránce. Roman je neuvěřitelně svědomitý člověk, dělá věci na 150 procent a já se mohu věnovat jen řízení. Je výjimečný a rozhodně ho nemíním měnit," směje se Dohnal.

Vyhlídky na obhájení titulu jsou ale podle nej spíše matné. "Další titul letos nevidím, program startů v Česku bude z naší strany omezený. Máme v plánu zatím první čtyři podniky. Uvidíme, ale není to letos ta hlavní priorita."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články