Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pilot Šonka při premiéře v Red Bull Air Race neprošel do závodu

Abú Zabí - Český pilot Martin Šonka se při své premiéře v seriálu v akrobatickém létání neprobojoval do hlavního závodu. Dvaatřicetiletý letec byl v pátek v Abú Zabí dvanáctý v kvalifikaci, z níž postoupilo deset pilotů, dnes neuspěl ani v dodatečném souboji o dvě zbývající místa. Další závod osmidílného seriálu, kterému se přezdívá formule 1 ve vzduchu, se uskuteční 18. dubna v Perthu.

První závod, v němž piloti soupeří v rychlostech až 400 km/h v nízkém letu na dráze vymezené dvacet metrů vysokými nafukovacími pylony, vyhrál obhájce mistrovského titulu Paul Bonhomme před dalším Britem Nigelem Lambem. Třetí skončil Maďar Peter Besenyei.

Šonka byl klasifikován na 13. místě, porazil dva soupeře. O postup ho v silném větru připravily tři nevydařené průlety mezi pylony, za které mu rozhodčí k dosaženému času připočítali 18 sekund.

"Škoda. Hlavně mě mrzí ten první zásah, tam jsem si to měl pohlídat. Pak už jsem moc tlačil na pilu," uvedl Šonka v tiskové zprávě. "Ale je to obrovská zkušenost. Teď přesně vím, co s letadlem dokáže vítr udělat, a příště toho mohu využít. Posune mě to zase o kousek dál," konstatoval. Podle hlavního rozhodčího závodu Stanislava Bajzíka doplatil Šonka na to, že se snažil závodit. "Kdyby vsadil na jistotu, dopadl by mnohem lépe. Ale je to první závod. Určitě půjde nahoru, jen to chce čas," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články