Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pilot Martin Šonka shání letadlo na Red Bull Air Race

Praha - Nákup a vyladění letadla pro sérii Red Bull Air Race považuje za svůj současný hlavní cíl akrobatický pilot Martin Šonka, který se v březnu příštího roku má v Abú Zabí zúčastnit této prestižní světové soutěže. Jako vůbec první český akrobatický pilot získal dvouletý kontrakt na působení v těchto extrémních závodech označovaných za formuli 1 ve vzduchu.

"Musím koupit letadlo a dobře ho naladit, aby mi vyhovovalo přímo ‘do ruky‘. Musí být připraveno do Abú Zabí na první závod. Věřím, že se mi podaří najít dostatek sponzorů, kteří tuto aktivitu podpoří," řekl Šonka.

První český pilot, který se do tohoto šampionátu probojoval, považuje svou účast za splnění životní mety. "Je to vrchol sportovní kariéry. Když jsem začínal létat, ani jsem v to nedoufal. Je to splněný sen," řekl. Příprava podle něj vyžaduje mimo fyzického výcviku také zvládnutí technických záležitostí kolem letadla. V současné době vyjednává nákup stroje, který se pak musí náležitě upravit.

Jednatřicetiletý vojenský pilot, který je zároveň českým šampionem v letecké akrobacii, se domnívá, že k účasti v prestižních závodech mu pomohly mimo jiné jeho zkušenosti z armády. "Politika výběru je složitá. Musíte se dostat na určitou úroveň letecké akrobacie, umisťovat se na mistrovstvích Evropy a světa. Je spousta aspektů, které to ovlivňují, včetně znalosti angličtiny," uvedl.

Závody Air Race mají za svou šestiletou historii pověst jednoho z nejvíce extrémních sportů. Soupeří v nich nejlepší piloti světa v nízkém letu na dráze s dvacet metrů vysokými nafukovacími pylony. Těm se říká vzdušné brány a piloti kolem nich prolétají rychlostí až 370 km/h.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články