Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Peškovi ani Abrahamovi se kvalifikace na GP Brna nevydařila

Brno – Českým motocyklovým jezdcům Lukáši Peškovi ani Karlu Abrahamovi se nevydařila kvalifikace na Velkou cenu České republiky v kategorii Moto2. Pešek byl dnes na brněnském Masarykově okruhu pětadvacátý, Abraham dokonce čtyřiatřicátý. Překvapení přinesla i královská kategorie MotoGP – italský fenomén Valentino Rossi skončil v kvalifikaci až pátý. Ve třídě do 125 ccm získal pole position Brit Bradley Smith. Český jezdec Jakub Kornfeil obsadil čtrnácté místo, do desátého závodu mistrovství světa tak v neděli v Brně odstartuje ze čtvrté řady.

Abrahama, který v pátečním tréninku zazářil druhým časem, připravily o lepší výsledek hned dva pády. Po kolizi na začátku kvalifikace stihli mechanici připravit jeho motocykl k návratu na trať, brněnský pilot ale krátce poté upadl podruhé. Nedařilo se ani Peškovi, který byl přitom ještě v ranním tréninku devátý a zajel lepší čas než Abraham. Odpoledne ale ostatní jezdci dokázali zrychlit, zatímco pražský závodník za svým nejrychlejším tréninkovým časem zaostal o téměř osm desetin vteřiny.

Kategorii Moto2 vyhrál Šoja Tomizawa z Japonska, lídr průběžného pořadí MS Španěl Toni Elías byl třetí. Jediným spokojeným Čechem v kategorii Moto2 se tak stal Patrik Vostárek. Ten startoval na divokou kartu, dokázal porazit řadu pravidelných účastníků seriálu a skončil jako sedmadvacátý.

Rozčilený Rossi startuje až z pátého místa

Kvalifikaci královské kategorie MotoGP ovládl Španěl Dani Pedrosa. Druhé místo obsadil Američan Ben Spies, lídr šampionátu Jorge Lorenzo ze Španělska byl třetí, italský fenomén Valentino Rossi pátý. Na mírně překvapivém složení první řady i skutečnosti, že Rossi bude stát na startovním roštu Masarykova okruhu až ve druhé trojici, se podepsala i série pádů v závěru. Na trati nedobrovolně skončili oba tovární jezdci Yamahy Lorenzo a Rossi, přičemž zejména devítinásobný šampion Rossi byl viditelně naštvaný.

Márquez jel i s vykloubeným ramenem

Favorit nezazářil ani v kvalifikaci třídy do 125 ccm. Lídr průběžného pořadí šampionátu a vítěz předchozích pěti závodů Marek Márquez byl dnes čtvrtý; v kvalifikaci se představil i přesto, že si v pátečním tréninku vykloubil rameno. Mezi prvním Smithem a čtvrtým Márquezem se do první řady dále postaví Pol Espargaró a Nicolas Terol.

Ladislav Chmelík a Andrea Toušková, kteří na Masarykově okruhu startují na divokou kartu, se do hlavního závodu nedokázali kvalifikovat. Chmelík obsadil 30. místo s odstupem více než deseti vteřin na Smitha, Toušková byla poslední, jedenatřicátá.

Výsledky kvalifikace:

Do 125 ccm:

1. Smith (Brit./Aprilia) 2:07,146

2. Terol (Šp./Aprilia) -0,484

3. P. Espargaró (Šp./Derbi) -0,927

4. Márquez (Šp./Derbi) -1,040

5. Cortese (Něm./Derbi) -1,193

6. Vázquez (Šp./Derbi) -1,528

14. Kornfeil (ČR/Aprilia) -3,167

Moto2:

1. Tomizawa (Jap./Suter) 2:03,452

2. Iannone (It./Speed Up) -0,232

3. Elías (Šp./Moriwaki) -0,289

4. Rolfo (It./Suter) -0,342

5. Takahaši (Jap./Tech 3) -0,693

6. Ägerter (Švýc./Suter) -0,799

25. Pešek (ČR/Moriwaki) -2,034

27. Vostárek (ČR/Suter) -2,106

34. Abraham (ČR/FTR) -2,425

MotoGP:

1. Pedrosa (Šp./Honda) 1:56,508

2. Spies (USA/Yamaha) -0,338

3. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,357

4. Stoner (Austr./Ducati) -0,360

5. Rossi (It./Yamaha) -0,551

6. Dovizioso (It./Honda) -0,609

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články