Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Pech byl na Jänner rallye blízko triumfu, v závěru ho předstihl Kubica

Freistadt (Rakousko) – Souboj mezi Václavem Pechem a polským jezdcem Robertem Kubicou vyzněl na rakouské Jänner rallye pro bývalého pilota formule 1. Ten o svém vítězství v úvodním dílu mistrovství Evropy a mezinárodního mistrovství České republiky rozhodl až v závěrečné části. Třetí skončil domácí matador Raimund Baumschlager.

Kubica s Pechem bojovali o vítězství už v sobotu. První etapu ovládl polský pilot, dnes ho ale úřadující český mistr, který v okolí rakouského Freistadtu usiloval o čtvrté vítězství v kariéře, předstihl a vedl až do posledního měřeného testu. V něm Pech ztratil kvůli špatné volbě pneumatik na Kubicu 31 sekund a nakonec prohrál téměř o dvacet vteřin. Do klasifikace českého mistrovství ale Pech získá maximální počet bodů.

"Zvolil jsem špatné pneumatiky, což byla moje velká chyba. Vycházel jsem ze zkušenosti, kterou jsme udělali hodinu předtím na stejném úseku," uvedl Pech. Zatímco on nasadil na vůz měkkou směs, Kubica zvolil zimní pneumatiky s hřeby. "Pršelo, ale teplota klesla večer už hodně k nule. Navíc jsem jel hodně pomalu, vody na trati bylo opravdu hodně," řekl Pech.

I přes nevydařený závěr byl se svými výkony vcelku spokojený. "Prohru s Kubicou neberu jako ostudu, ale mrzí, protože jsem před poslední rychlostní zkouškou vedl o téměř dvanáct sekund. Přitom jsme podali velmi dobrý výkon, svezení bylo parádní. Škoda toho konce, který mrzí," dodal Pech.

Maximálně spokojený byl i Kubica, pro kterého byl Jänner testem na Rallye Monte Carlo, na níž se od 16. do 19. ledna představí s vozem nejvyšší kategorie WRC v barvách týmu M-Sport. "Vyhrát při prvním startu zde ve Freistadtu, to je prostě velkolepé. Rallye byla mimořádně těžká. Neustále se měnící podmínky si ode mne vyžádaly skutečně všechno. Přijeli jsme sem, abychom testovali, a byl to veskrze dobrý test. Boj s Václavem byl neuvěřitelně těsný," řekl Kubica.

Druhým nejúspěšnějším českým jezdem byl Jaromír Tarabus, který skončil pátý. Osmé místo obsadil Roman Odložilík. Celkově bylo do MMČR klasifikováno deset závodníků, na startu jich bylo třináct včetně dvou zahraničních posádek.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z Jänner rallye

Jänner rallye:

1. Kubica, Szczepaniak (Pol./Ford Fiesta RRC) 2:26:42,4, 2. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) -19,9, 3. Baumschlager, Wicha (Rak./Škoda Fabia S2000) -1:38,9, 4. Harrach, Welsersheimb (Rak./Mitsubishi Lancer Evo IX R4) -3:00,3, 5. Tarabus, Trunkát (ČR/Škoda Fabia S2000) -3:39,6, 6. Aigner, Watzlová (Rak./Peugeot 207 S2000) -4:33,4, 7. Grjazin, Čumak (Lot./Ford Fiesta S2000) -6:27,4, 8. Odložilík, Tureček (ČR/Ford Fiesta R5) -7:16,3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články