Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Ogier vyhrál Francouzskou rallye, šampionát je otevřený

Štrasburk - Francouzská rallye řádně zdramatizovala boj o titul mistra světa. Dva závody před koncem seriálu mají Francouz Sébastien Loeb a Fin Mikko Hirvonen stejně bodů, jen tři pak ztrácí vítěz ze Štrasburku, Loebův kolega a krajan Sébastien Ogier. Šampionát je tak po výpadku obhájce titulu a vedoucího muže Loeba zcela otevřený. Seriál MS bude pokračovat za tři týdny ve Španělsku a vyvrcholí v polovině listopadu v Británii.

Sebastien Ogier
zdroj: AP autor: Lionel Cironneau

Hirvonen původně skončil čtvrtý, jenže o pár hodin později se posunul na bronzový stupínek i do čela MS díky diskvalifikaci původně třetího Petera Solberga. Ten podle agentury AFP porušil technická pravidla o hmotnosti vozu a se svým soukromým citroënem byl z výsledků 11. ze 13 letošních soutěží MS vyřazen.

Loeb odstoupil z domácí rallye už v pátek kvůli poruše motoru a o osmý titul za sebou bude muset ještě tvrdě bojovat. Na asfaltových cestách ve Francii měl Ogier po jeho výpadku jediného soupeře ve španělském jezdci Danim Sordovi, který s vozem Mini měl po 23 rychlostních zkouškách jen o 6,3 sekundy pomalejší celkový čas.

Sebastien Ogier (vpravo) se spolujezdcem Julienem Ingrassiou
zdroj: AP autor: Lionel Cironneau

Ogier slavil ve Francii pátý triumf v sezoně a je nyní nejúspěšnějším jezdcem sezony, Loeb má na kontě čtyři vítězství, Hirvonen dvě. Citroën plánoval ve Francii jet podle týmové režie, přičemž Ogier měl vzhledem ke svému manku krýt Loebovi záda. Situace se ale změnila. "Titul je teď zase možný, ale musíte se zeptat týmu," odkázal Ogier média na své šéfy.

Hirvonenovi na třetí místo pomohla nejen Solbergova diskvalifikace, ale i v závěrečném dnu dvouminutová penalizace týmového kolegy a krajana Jariho-Mattiho Latvaly, který na základě týmové režie "pykal" za úmyslný pozdní příjezd do časové kontroly v předposledním testu. Vyhrál pak ale závěrečnou power stage, za což si připsal tři bonusové body, zatímco Hirvonen nezískal žádný.

Martin Prokop s fordem obsadil 14. místo a v kategorii SWRC skončil třetí za suverénním Estoncem Tänakem a Norem Brynildsenem, za nímž zaostal jen o sedm sekund. Prokopovi patří třetí místo i celkově, jen o tři body před Tänakem se v čele udržel tovární pilot Škody Juho Hänninen.

Mladoboleslavský tým neprožil úspěšný víkend. Hänninen měl v pátek defekt a přišel o vedení, v sobotu havaroval a po návratu do závodu podle pravidla superrallye skončil v redukovaném pořadí pátý. Hůř dopadla posádka druhé fabie Hermann Gassner, Kathi Wüstenhagenová, která v sobotu také nabourala a spolujezdkyně utrpěla po nárazu do stromu zlomeninu pánve a žebra.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články