Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Ogier po nehodě přišel o šanci na výhru, Prokop průběžně desátý

Trevír - Šance mistra světa Sébastiena Ogiera na vítězství v Německé rallye zhasly stejně jako loni už v pátek. Francouzský pilot týmu Volkswagen měl v dnešní poslední rychlostní zkoušce nehodu, dostal desetiminutovou penalizaci a propadl se z vedoucí pozice až na 35. příčku. První etapu tak vyhrál jeho týmový kolega Jari-Matti Latvala, Čech Martin Prokop je desátý. V sobotu je na programu osm testů, soutěž vyvrcholí čtyřmi erzetami v neděli. Nedělní rychlostní zkoušku sledujte od 12:00 exkluzivně na našem webu.

Sébastien Ogier na Německé rallye
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Probst

Třicetiletý lídr šampionátu Ogier vyhrál v průběhu úvodního dne tři ze šesti erzet a ve vyrovnaném souboji s Latvalou vedl, závěr etapy se mu ale stal osudným. V tradičním testu vinicemi s názvem Moselland vyletěl se svým VW Polo z hlavní trati na níže položenou cestu, a i když dojel po hlavní silnici do depa, za neabsolvovanou erzetu dostal desetiminutovou penalizaci.

"Byla to čistě moje chyba. Ráno při prvním průjezdu jsem v téhle zatáčce brzdil moc brzo, takže jsem to chtěl odpoledne udělat lépe. Nový brzdný bod byl ale zjevně příliš pozdě," uvedl Ogier, jenž bude navzdory velké ztrátě v rallye pokračovat. "Na umístění mezi nejlepšími za těchto podmínek pomýšlet nemůžeme, ale spoustě fanoušků Volkswagenu dlužíme předvést alespoň dobrou show," dodal úřadující šampion.

Je nám líto, video expirovalo.
Ogier havaroval na Německé rallye

Černý pátek zažil Ogier na tratích v okolí Trevíru už loni, kdy si mohl právě v Německu zajistit mistrovský titul. Tehdy také havaroval a rallye dokončil jen díky pravidlu superrallye.

Po odstoupení Ogiera je tak v čele druhý muž průběžného pořadí MS Latvala. Má velkou šanci snížit Francouzův náskok, jenž před Německem činil 44 bodů. Finský pilot vede o 37 sekund před Britem Krisem Meekem v citroënu, třetí je s odstupem 42,6 loňský vítěz Dani Sordo ze Španělska z týmu Hyundai.

Prokop, jenž byl loni v Německu čtvrtý a vyrovnal tak svůj nejlepší výsledek v kariéře, ztrácí na desátém místě přes dvě minuty. Jednatřicetiletý pilot od začátku zajížděl se svým fordem časy na úrovni počátku druhé desítky pořadí a stěžoval si, že nemůže chytit správný rytmus.

"Něco je špatně, jen nevím co. Auto je hrozné, těžko se řídí," lamentoval v průběhu dne. Později dospěl k názoru, že měl poškozené brzdy. "Myslím, že jsme ráno před první zkouškou zničili brzdy. Změnili jsme způsob brždění a je to lepší," řekl.

Německá rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Latvala, Anttila (Fin./VW Polo-R) 59:36,8, 2. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3) -37,0, 3. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i10) -42,6, 4. Mikkelsen, Floene (Nor./VW Polo-R) -45,6, 5. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -53,1, 6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -55,0, ...10. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -2:07,1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články