Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Ogier je kousek od obhajoby. Na Korsice triumfoval poprvé v kariéře

Ajaccio (Francie) – Další velký krok k zisku čtvrtého titulu mistra světa za sebou udělal na Francouzské rallye na Korsice Sébastien Ogier. Dvaatřicetiletý pilot doma triumfoval poprvé v kariéře a v sezoně si připsal čtvrté vítězství. Šampionem mohl být za určitých okolností už nyní, ale jeho největší rival a týmový kolega z Volkswagenu Andreas Mikkelsen z Dánska třetím místem korunovaci odložil. Ogier vede tři závody před koncem s náskokem 68 bodů, ve hře jich je ještě 84.

Sébastien Ogier během Francouzské rallye na Korsice
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Mám radost, takhle jsme si to představovali. Je to moje první vítězství na Korsice, v téhle historické soutěži," radoval se Ogier. "S šampionátem už to pro nás vypadá dobře," dodal.

Matematicky má titul v dosahu i Belgičan Thierry Neuville jedoucí s vozem hyundai, který na Korsice obsadil druhé místo. V jeho případě už by ale Ogier nesměl získat ve zbytku šampionátu ani bod. Francouzský lídr bude mít další šanci rozhodnout MS ve svůj prospěch od 14. do 16. října v Katalánské rallye.

Jan Kopecký s fabií skončil dvanáctý, v kategorii WRC2 prohrál jen s britským pilotem fordu Elfynem Evansem. Po deseti rychlostních zkouškách mezi nimi byl rozdíl 33 sekund, oba přitom vyhráli shodně po pěti zkouškách. Evansovi se ale dvakrát podařilo vyhrát s více než patnáctisekundovým rozdílem. "Gratuluji Elfynovi, jel skvěle. Byly tam dvě zkoušky, na kterých jsme nebyli schopni s ním držet krok, proto jsme s ním tu rallye prohráli," řekl Kopecký.

Ogier na cestě k 36. vítězství v kariéře ovládl šest testů včetně prvních čtyř. Neuvillea na asfaltových tratích porazil o 46 sekund, Mikkelsen ztratil už přes minutu. Až čtvrtý skončil obhájce prvenství a další pilot Volkswagenu Jari-Matti Latvala z Finska.

Druhým nejúspěšnějším pilotem víkendu byl se třemi dílčími triumfy Brit Kris Meeke v citroënu, který ale sobotní etapu nedokončil kvůli technickým problémům a obě erzety závěrečného dne ovládl už bez šance na bodované umístění. Nakonec obsadil 16. místo, triumf v závěrečné power stage mu přinesl alespoň tříbodový zisk.

Francouzská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 4:07:17,0 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -46,4, 3. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Volkswagen Polo R) -1:10,0, 4. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -1:35,6, 5. Breen, Martin (Ir., Brit./Citroën DS3) -2:18,6, 6. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20) -2:36,1, ...12. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) -7:38,3.

Průběžné pořadí MS (po 10 ze 13 závodů): 1. Ogier 195 b., 2. Mikkelsen 127, 3. Neuville 112, 4. Paddon 102, 5. Latvala 101, 6. Sordo (Šp./Hyundai i20) 92, ...14. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 12, 22. Kopecký 3.

Pohár konstruktérů: 1. Volkswagen 293, 2. Hyundai 227, 3. Volkswagen II 136, 4. M-Sport Ford 132, 5. Hyundai II 106, 6. Dmack Ford 66, 7. Jipocar 18.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články