Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ogier jde v Monte Carlu do vedení, Neuville chyboval v zatáčce

Jezdecká chyba mění pořadí na Rallye Monte Carlo. Po první etapě, která tradičně zahajuje mistrovství světa v automobilových soutěžích, je v čele úřadující šampion Sébastien Ogier. Francouzský pilot vede po osmi rychlostních zkouškách o pouhé dvě sekundy před největším rivalem z posledních let Thierrym Neuvillem z Belgie.

Vůz Sebastiena Ogiera při rallye Monte Carlo
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/@World

Světový šampion z uplynulých šesti sezon Ogier, jenž v zimě přesedl z fordu do citroënu, útočí v Monte Carlu na šesté vítězství za sebou a sedmé celkově. Tím by vyrovnal rekord svého krajana a předchůdce na trůnu Sébastiena Loeba, jenž jede také a je zatím pátý.

Pětatřicetiletý Ogier se dostal do čela v dnešní předposlední erzetě. Vedení převzal od jedničky továrního týmu Hyundai a vicemistra světa z minulých tří let Neuvillea, jenž udělal v testu předtím chybu a ztratil zhruba 15 sekund. Třetí je průběžně další pilot Hyundai Andreas Mikkelsen z Norska, jenž už ztrácí 1:17 minuty.

Devítinásobný mistr světa Loeb si ve své oblíbené rallye připsal dva nejrychlejší časy v erzetách, ale i vinou horší volby pneumatik v jiných testech naopak ztrácel. Čtyřiačtyřicetiletý Francouz, jenž jede Monte Carlo jen několik dnů po návratu z Rallye Dakar a musel si zvyknout na nový vůz Hyundai, zaostává na páté pozici za Ogierem o 1:25,9 minuty. Osm desetin sekundy před ním je Fin Jari-Matti Latvala z týmu Toyota.

Jezdci jsou co do počtu rychlostních zkoušek už v polovině, v dalších dvou dnech je čekají vždy jen čtyři testy.

Rallye se jede bez české účasti. Tovární jezdec Škody Jan Kopecký, který obhajuje titul v kategorii WRC2, zasáhne do šampionátu později.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C3) 1:37:17,3, 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -2,0, 3. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Hyundai i20) -1:17,7, 4. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -1:25,1, 5. Loeb, Elena (Fr., Mon./Hyundai i20) -1:25,9, 6. Evans, Scott (Brit./Ford Fiesta) -1:47,5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články