Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Obě toyoty odstartují do VC Bahrajnu z první řady

Šakhir (Bahrajn) – Jarno Trulli s vozem Toyota vyhrál kvalifikaci na čtvrtý závod série mistrovství světa formule 1. V první řadě na startu nedělního závodu bude vedle něj stát jeho týmový kolega Timo Glock. Jedná se o první pole position toyoty od roku 2005. Do druhé řady se kvalifikoval vítěz minulého závodu Sebastian Vettel s vozem Red Bull a lídr šampionátu Jenson Button z týmu Brawn GP. Úřadující mistr světa Lewis Hamilton (McLaren) skončil v kvalifikaci pátý. Do první desítky jezdců se na startovním roštu postaví také oba monoposty Ferrari, Felipe Massa vyrazí do závodu z osmého místa a Kimi Räikkonen z desátého. Vítězný tým loňského MS konstruktérů letos zatím nezískal ani bod.

Jarno Trulli a Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

"Je krásné být první a druhý. Skvělý výsledek pro tým," uvedl Trulli po premiérovém kvalifikačním doublu Toyoty. "Auto má velký potenciál a moje forma mi dává velké sebevědomí pro závod," dodal Ital.

První i druhé části kvalifikace dominoval Vettel, který v rozhodující závěrečné části zaostal za Trullim o 584 tisícin sekundy. Jeho týmový kolega z Red Bullu Mark Webber se naopak postaví na předposlední místo startovního roštu. Ze svého předčasného konce již v první vyřazovací části kvalifikace obvinil australský závodník, který před týdnem v Číně dojel druhý, závodníka Force India Adriana Sutila, jenž ho měl zpomalit. "Stalo se to v nejhorším místě na trati. Je to tragédie," hořekoval Webber. Sutil se bránil tím, že dělal místo Fernandu Alonsovi a nevěděl, že Webber jede své ostré kolo. Sám rovněž vypadl již v úvodním dílu kvalifikace, skončil sedmnáctý dvě pozice před Webberem. V první části kvalifikace vypadli také Buemi, Fisichella a Bourdais.

Z druhého vyřazovacího kola nepostoupili oba jezdci týmu BMW Robert Kubica, který nakonec odstartuje jako třináctý, a Nick Heidfeld, který se kvalifikoval hned za něj. Do závěrečné části se těsně nedostal ani Heiki Kovalainen na mclarenu, který skončil jedenáctý. Nejhůře v druhé části kvalifikace zajel Nelson Piquet s renaultem. Rozhodujících okamžiků se nezúčastnil ani Nakajima (Williams).

V závěrečné části se příliš nedařilo Räikkönenovi, který výrazně zaostal především ve druhé třetině okruhu a jeho nejlepší kolo bylo nakonec téměř o dvě sekundy delší než Trulliho. Ten nakonec objel šakhirský okruh v čase 1:33,431. Získal tak pro svůj tým první pole position od VC Japonska 2005. Na první vítězství ovšem Toyota zatím čeká, nejlépe její jezdec dojel druhý. Naposled se to podařilo Glockovi v loňském závodu v Maďarsku.

Kvalifikace na GP Bahrajnu vozů formule 1:

1. Trulli (It./Toyota) 1:33,431 min., 2. Glock (Něm./Toyota) 1:33,712, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:34,015, 4. Button (Brit./Brawn GP) 1:34,044, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 1:34,196, 6. Barrichello (Braz./Brawn GP) 1:34,239, 7. Alonso (Šp./Renault) 1:34,578, 8. Massa (Braz./Ferrari) 1:34,818, 9. Rosberg (Něm./Williams) 1:35,134, 10. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:35,380

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články