Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

O Zlatou přilbu pojede opět 36 plochodrážníků. Doyle se už dlouho těší na možnou obhajobu

Znovu v tradičním počtu 36 startujících se pojede v neděli v Pardubicích nejstarší plochodrážní závod světa Zlatá přilba. Do 73. ročníku bojů o unikátní trofej a navrch i závodní motocykl pro vítěze zasáhne na svítkovském oválu pětice účastníků letošního seriálu Grand Prix v čele s hvězdným Jasonem Doylem. Pětatřicetiletý Australan vyhrál předchozí tři ročníky. Přímý přenos sledujte v neděli od 12:00 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Jason Doyle
zdroj: ČTK

Loni se organizátoři závodu, který se koná bez přerušení od roku 1961, ocitli po kompletním přeskupení závodního kalendáře sezony kvůli koronavirové krizi v nelehké situaci. I proto bylo tehdy na startu pouze 24 jezdců místo obvyklých 36. Letos už se však zase mohli vrátit k obvyklému formátu. "A zájem o start byl mezi jezdci jako obvykle ohromný. Takový Jason Doyle se na závod těší už od května," uvedl ředitel závodu Evžen Erban.

Vedle Doylea bojují letos mezi plochodrážní elitou o titul světového šampiona, jehož určí závěrečný dvojzávod v Toruni v pátek a v sobotu, také jeho krajan Max Fricke, Slovák Martin Vaculík, Slovinec Matej Žagar a Dán Anders Thomsen.

Představí se ale i další z minulých vítězů Australan Chris Holder (2014) či Polák Rune Holta (2009 a 2011). Diváci se mohou těšit i na další známá jména světa levotočivých zatáček: pojedou Holderův mladší bratr Jack, Dán Niels Kristian Iversen, Fin Timo Lahti, Brit Chris Harris, Ital Paco Castagna nebo Polák Patryk Dudek.

Chybět naopak budou z různých příčin nejlepší čeští závodníci. Startovní listina čítá pět jmen domácích plochodrážníků (Josef Franc, Petr Chlupáč, Daniel Klíma, Ondřej Smetana, Hynek Štichauer), přičemž osmačtyřicetiletý Jaroslav Petrák bude navíc v roli prvního náhradníka.

Zlatá přilba - trofej z ryzího stříbra pozlacená několika gramy zlata - bude mít nově nápis "Zlatá přilba České republiky" nikoli vyrytý, ale vyhotovený ze stříbra. "Přilba nám proto přibrala trochu na váze, snad to nebude vítězi vadit," řekl s úsměvem klenotník Pavel Lejhanec, jenž trofej pro vítěze opět nachystal.

Posledním českým vítězem je Václav Milík, jemuž se povedlo před čtyřmi lety ukončit čekání na domácího šampiona po 25 letech.

Program pardubického plochodrážního víkendu zahájil v pátek finálový závod mistrovství světa jezdců do 21 let. V sobotu přišli na řadu junioři a jejich 47. ročník Zlaté stuhy a závod světového šampionátu ve flat tracku. V neděli od 12 hodin začnou úvodní jízdy Zlaté přilby.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články