Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Na Markétě se vše chystá na Grand Prix ČR. Divokou kartu dostal Milík

Vrcholem domácí plochodrážní sezony je sobotní Grand Prix České republiky. Závod na pražské Markétě je třetím v pořadí z celkem desetidílného seriálu MS. Díky divoké kartě změří síly s elitou i Václav Milík. Již tento večer je na programu zahajovací závod série SGP2 pro jezdce do 21 let. Přímé přenosy sledujte v pátek i sobotu od 19:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Plochá dráha
zdroj: TT News Agency autor: Pontus Lundahl

Plochodrážní Grand Prix se v české metropoli pojede již sedmadvacátým rokem za sebou. A diváci, kteří by podle očekávání organizátorů mohli zcela zaplnit hlediště, se mohou těšit na mimořádně zajímavé boje s ohledem na dosavadní průběh sezony.

Hlavním favoritem bude úřadující mistr světa Polák Bartosz Zmarzlik. Trojnásobný šampion z posledních čtyř let, jehož nadvládu přetrhl jen v roce 2021 Rus Arťom Laguta, když ho předčil o pouhé tři body, vyhrál v Praze oba závody v roce 2020, kdy podobu kalendáře bitev o světový trůn výrazně ovlivnila pandemie koronaviru.

Osmadvacetiletý Zmarzlik vyhrál na konci dubna úvodní díl v Chorvatsku, na domácí dráze ve Varšavě před polovinou května byl třetí. Ve výborné formě je opět Švéd Fredrik Lindgren, jenž má stejnou bilanci v obráceném gardu. Dvakrát čtvrtý byl sedmatřicetiletý Australan Jason Doyle, mistr světa z roku 2017, jenž v Praze vystoupil na nejvyšší stupínek v letech 2016 a 2017.

Pražská dráha je oblíbeným oválem Brita Taie Woffindena. Závod Grand Prix na ní ovládl v letech 2013 až 2015 třikrát v řadě. Loni se radoval Slovák Martin Vaculík, druhý byl Woffinden, třetí Doyle.

Po předchozích dvou sezonách, kdy organizátoři ukázali na talentovaného mladíka Jana Kvěcha, byl letos první volbou při výběru divoké karty opět Milík, jenž se v roce 2017 postaral překvapivým třetím místem o dosud nejlepší český výsledek. Kvěch bude tentokrát v roli náhradníka spolu s Eduardem Krčmářem.

"Jsem strašně rád, že jsem znovu dostal šanci ukázat se na Grand Prix a jet o dobrý výsledek. Má kariéra je tak trochu nahoru dolů, teď jsem se ale vrátil na úspěšnou vlnu a vážím si toho, že mohu jet v Praze. Pojedu s klukama, proti nimž jezdím v polské lize a daří se mi je porážet. Snad se mi to povede i na Markétě," přál si Milík.

Úvodní závod třídílného seriálu juniorského mistrovství světa pojedou v Praze dva Češi. Vedle Petra Chlupáče, jenž obdržel divokou kartu pro celou sérii, se může na start těšit také Daniel Klíma, který dostal divokou kartu pro pražský závod. Chlupáč obsadil loni v Praze třetí příčku. V pozicích náhradníků budou připraveni teprve šestnáctiletý Jaroslav Vaníček a čerstvě sedmnáctiletý Matouš Kameník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články