Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Na brněnskou Grand Prix se chystá i pětice českých závodníků

Brno - S velkými nadějemi vstupuje do víkendového závodu mistrovství světa silničních motocyklů na domácím Masarykově okruhu v Brně pětice českých jezdců. Ve Velké ceně České republiky bude startovat stálá trojice Karel Abraham, Lukáš Pešek, Lukáš Šembera a držitelé divokých karet Karel Pešek a Ladislav Chmelík. Favoritem nejsilnější kubatury MotoGP je Ital Valentino Rossi, který vede i průběžné pořadí šampionátu a obhajuje titul mistra světa.

Jeden ze dvou českých závodníků v kategorii do 250 ccm Abraham nevnímá start na domácí trati jako velkou výhodu. "Svezl jsem se na ní několikrát pouze před zahájením sezony v autě. Takže jsem na tom naprosto stejně jako všichni ostatní soupeři a nevidím ani jeden důvod, proč bych měl mít nějaký časový náskok třeba před Italem Simoncellim nebo Španělem Bautistou. Jediné, co mě ještě více motivuje, je vytáhnout se před domácími diváky," uvedl patnáctý jezdec průběžné klasifikace.

Brňan Abraham vidí na Grand Prix České republiky i negativa, kterými jsou například náročný doprovodný program a účast na množství společenských akcí. "Při závodech v zahraničí si ve čtvrtek odpoledne sednu k motocyklu a mám klid. Tady se k němu dostanu až někdy večer. Ale beru to, že i takové akce k motorismu patří," dodal Abraham.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Michala Šebely

Pešek by si rád zajel pro umístění v elitní desítce

O dvě příčky před Abrahamem je v průběžné klasifikaci Pešek. "Můj cíl před sezonou bylo umístění v první desítce. Nyní jsem před ní opravdu kousek. Pokud naladíme v Brně dobře motorku, tak se tam můžeme probojovat. Jsem spokojen také proto, že moje výsledky jsou stabilní," tvrdil Pešek.

Na své první body v seriálu čeká ve třídě do 125 ccm Šembera, který několikrát v letošní sezoně sahal v průběhu závodu po bodech, ale vždy dosud vyšel naprázdno. "Je to hodně stresující, když taková šance uteče, což mě ale ještě více napruží. Chtěl bych v Brně tuto smůlu prolomit a v závěru sezony už pravidelně bodovat," nastínil své plány Šembera.

Kategorie MotoGP má jasného favorita

Nezapomenutelnou tratí je brněnský autodrom pro italského fenomenálního jezdce Valentina Rossiho, favorita závodu v nejsilnější kubatuře MotoGP. Vyhrál na ní svůj první závod v mistrovství svě­ta. Jeho největší konkurent, Australan Casey Stoner, do Brna letos nepřijede kvůli zdravotním problémům. Na Stonerově místě v továrním týmu Ducati zaskočí finský jezdec Mika Kallio ze stáje Pramac Racing.

Rossi si pochvaloval výsledek prvního volného tréninku, v němž dojel druhý. "Hned od začátku tréninku se potvrdilo, že máme dokonale připravené stroje. Čeká nás ale ještě práce při volbě pneumatik. Jen lituji toho, že do Brna nemohl přijet Stoner, s kterým bych si rád na zdejší trati změřil síly," tvrdil Rossi.

Páteční volný trénink zajel nejrychleji Španěl Jorge Lorenzo a z výsledku byl  překvapený. "Takto začít závodní víkend je velmi příjemné. Brněnskou trať miluji, vyhrál jsem na ní už třikrát. Ještě potřebujeme doladit nastavení předního kola, protože trať je hodně tvrdá," poznamenal Lorenzo.

Souboje motocyklových závodníků lákají statisíce diváků

O třídenní boje na Masarykově okruhu je v posledních letech velký zájem. Ačkoli loni v pátek a v sobotu pršelo, brněnský autodrom navštívilo celkem 239 371 diváků, což bylo jen o necelých šest tisíc méně než v roce 2007. I letos se čeká obrovský zájem.

Nová brněnská trať byla otevřena roku 1987, v současné podobě měří 5403 metrů, je průměrně patnáct metrů široká a tvoří ji čtrnáct zatáček, osm pravých a šest levých. Nejrychlejšího kola dosáhl na Masarykově okruhu loni Stoner na ducati, proletěl jej v čase 1:57,199 minuty. Nejvyšší rychlost naměřili v roce 2004 Italu Maxovi Biaggimu, který na hondě pokořil 311 km/h.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články