Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Musím ujet, ať bolí penalta co nejmíň, říkal si Kornfeil. Vyšlo to a zkušeným tahem urval pódium

Konečně splnil, co si před sezonou předsevzal, tedy bojovat o pódiová umístění. A co víc, Jakub Kornfeil měl v závodě mistrovství světa silničních motocyklů v Assenu na vítězství. Nakonec dojel úspěšně na bronzovém místě, ale kdoví, nebýt penalizace... 

Jakub Kornfeil s bronzovou trofejí v Assenu
zdroj: Tým Jakuba Kornfeila/JNyk

"Neskutečně náročný závod. Vyšlo to na třetí místo, ze kterého mám obrovskou radost. Moc děkuju týmu za skvělou práci během celého víkendu," prohlásil šestadvacetiletý jezdec stáje Redox PrüstelGP a hodil trest od šéfů závodu za hlavu.

Ale přesto penalizace zamrzela. Za co ji Kornfeil obdržel? V našlapaném čele startovního pole během závodu docházelo několikrát v závěrečné šikaně, přesněji v zatáčkách číslo 16, 17 a 18 před cílovou rovinkou, k těsným soubojům. Jezdci si mnohdy nechtěně zkrátili trať, protože se do šikany zkrátka nevešli.

Závodníků, kteří několikrát vyjeli mimo trať, bylo víc. Čtyři kola před koncem ale komisaři ukázali na KornfeilaČeský závodník musel jet za trest ve druhé zatáčce tratě delší stopou na výjezdu, mimo hlavní zatáčku. A to závodníky pořádně zbrzdí.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil i přes penalizaci vybojoval v Assenu třetí místo

Přišlo to v nejnevhodnější moment, když Kornfeil držel první místo s náskokem zhruba čtyř desetin sekundy. Nebýt trestu, taktika byla výborná. Předtím se pohyboval kolem šesté sedmé příčky a hlídal si, ať se nepřiplete nešťastně do nějakého ze soubojů, pak zaútočil. 

"Posledních deset kol jsem hodně bojoval s pneumatikami. Tempo jezdců kolem mě trošku zpomalilo, a řekl jsem si, že musím ujet. V závěru by to bylo hodně složité, abych se hondám ubránil," řekl motocyklista z Rohatce na Hodonínsku.

Bezprostřední oslavy třetího místa na trati:

Prokázal zkušenosti už vyzrálého závodníka v třídě Moto3. "Dostal jsem penaltu a taktika byla jasná. Chtěl jsem ujet ostatním, aby to bolelo co nejmíň. Když jsem viděl, že byl rozestup největší, vydal jsem se mimo trať si odpykat trest. Šlo o nejlepší možné řešení," popsal Kornfeil, jenž splnění trestu ještě takticky dvě kola odkládal.

Vyplatilo se a průběžně jedenáctý muž celkového pořadí seriálu se poprvé v sezoně umístil na stupních vítězů. Po nevýrazných sedmi podnicích zabral, přičemž ho nyní čeká část závodů, které mu mohou sednout. Za týden se jede na německém Sachsenringu a po téměř měsíční pauze pak na domácím okruhu v Brně, kde obhajuje loňskou třetí příčku.

Pódiové úspěchy Kornfeila v seriálu MS:

2. místo (2x):
2015 - GP Velké Británie
2016 - GP Malajsie

3. místo (3x):
2015 - GP Valencia
2018 - GP České republiky
2019 - GP Nizozemska

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články