Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zkrat a vyhazov. Nejhorší věc, kterou jsem kdy v závodě viděl, řekl Fenatiho týmový šéf

Nemohlo to snad ani dopadnout jinak. Ital Romano Fenati byl den po nebezpečném incidentu ve Velké ceně San Marina propuštěn z týmu ve světovém šampionátu silničních motocyklů. Stáj Marinelli Snipers úřadujícího vicemistra světa třídy Moto3 propustila za to, že soupeři během závodu zmáčkl brzdu na jeho stroji. Otazník nicméně visí nad celou další kariérou italského pilota. Jeho služeb se totiž vzdal i tým Forward, za který měl jezdit v příštím roce.

Romano Fenati
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Dvaadvacetiletý Fenati se dopustil nebezpečného jednání v neděli v Misanu. V reakci na dřívější rozmíšku Fenati při předjíždění v rychlosti kolem 200 km/h na rovince sáhl na brzdu vedle jedoucího krajana Stefana Manziho a zmáčkl ji. Byl za to už během závodu diskvalifikován a následně od vedení MotoGP dostal distanc na příští dvě Velké ceny, v Aragónu a Thajsku.

Fenati si sypal popel na hlavu. Pozdě

Za nebezpečnou jízdu byl potrestán také Manzi, jenž v dalším závodě přijde o šest pozic na startu. Podle Fenatiho právě on incident vyprovokoval.

"Omlouvám se sportovnímu světu. Dnes ráno, s čistou hlavou, si přeju, aby to celé byl jen špatný sen," uvedl Fenati ve veřejné omluvě. "Vracím se myšlenkami k těm okamžikům, kdy jsem udělal ten ostudný čin. Nechoval jsem se jako muž! Muž by dokončil závod a pak si šel stěžovat na ředitelství závodu a snažil se domoci spravedlnosti za předchozí incident. Neměl jsem se nechat vyprovokovat. Čelím oprávněné kritice a omlouvám se všem, kteří ve mě věřili a kteří se cítí mým činem poškozeni," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Fenatiho za zkrat s brzdou vyhodili z týmu

Po trestu od MotoGP Fenati den po závodě přišel o zaměstnavatele na tuto i příští sezonu.

"Náš tým s okamžitou platností končí kontrakt s jezdcem Romanem Fenatim za jeho nesportovní a nebezpečné chování. S nesmírnou lítostí musíme poznamenat, že tento nezodpovědný čin ohrozil život jiného závodníka a nedá se ničím ospravedlnit," uvedli představitelé týmu Marinelli Snipers, v jehož barvách obsadil Fenati loni druhé místo v celkovém pořadí Moto3.

Horkokrevný jezdec se měl příští rok přesunout do stáje Forward Racing, za niž letos jezdí shodou okolností právě Manzi a která bude využívat stroje italského výrobce MV Agusta. Jeho šéf Giovanni Castiglioni však na instagramu uvedl, že Fenatiho v týmu nechce, a vzápětí i stáj potvrdila, že s Fenatim už nepočítá.

"Tohle byla nejhorší a nejsmutnější věc, kterou jsem kdy v motocyklovém závodě viděl. Pravý sportovec by se takhle nikdy nezachoval. Co se týče jeho budoucí pozice jezdce MV Agusta Moto2, zasadím se o to, abych to zastavil. Nedojde k tomu, nereprezentuje hodnoty naší firmy," uvedl Castiglioni.

Šéf stáje Giovanno Cuzari poté oznámil, že po Fenatiho "nedůstojném" počínání není chystaná spolupráce možná. "Jeho jednání nelze akceptovat. Neslučuje se se sportovními hodnotami Forward Racing a MV Agusta, jsme proto nuceni projekt s Fenatim ukončit," uvedl Cuzari.

U Fenatiho se v neděli nejednalo o ojedinělý výstřelek. V roce 2015 se nechvalně proslavil tím, že v Argentině během zahřívacího kola při hádce kopl do motorky Fina Niklasea Aja. O rok později byl v polovině sezony z disciplinárních důvodů propuštěn z týmu Valentina Rossiho VR46 v kategorii Moto3. Na kontě má deset vyhraných Grand Prix a 23 umístění na stupních vítězů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články