Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Za Brno miliony navíc pryč nepůjdou. Dorna poplatek za neuskutečněný závod nechce

Promotérská společnost Dorna nebude chtít po spolku kraje a města pořádajícím motocyklovou Grand Prix v Brně poplatek šest milionů eur (162 milionů Kč) za příští ročník, který se nakonec v Brně neuskuteční. Řekli to jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Spolek má s Dornou smlouvu i na příští rok, ale nemá peníze na opravu dráhy, kterou Dorna požaduje jako podmínku pro uspořádání závodů.

Spolek letos pořádal závod mistrovství světa popáté. Smlouvu měl na pět ročníků, ale letos se kvůli koronaviru jelo bez diváků. Proto Dorna snížila poplatek z letošních více než čtyř milionů eur (kolem 110 milionů korun) na jeden milion eur (asi 27 milionů korun) s tím, že se příští rok pojede s diváky za šest milionů eur (162 milionů korun). Po letošním ročníku ale požadovala opravu dráhy, na niž si stěžovali jezdci.

Odhadem je za sto milionů korun, na což město ani kraj nemají kvůli dopadům pandemie koronaviru peníze. Navíc od roku 2022 chce Dorna zvýšit roční poplatek na devět milionů eur (přes 240 milionů Kč), takže by se dráha teoreticky opravovala pouze pro jediný ročník. Vaňková s Grolichem proto už před několika dny uvedli, že se příští rok nepojede.

Spolek však musel řešit, zda bude Dorna požadovat poplatek vyplývající ze smlouvy, či nikoliv. "Dorna v dopise uvedla, že poplatek nebude chtít. My tedy zaplatíme jen milion eur za letošní ročník a za ten příští platit nebudeme. Počítali jsme s tím, ale potřebovali jsme to potvrdit," uvedl Grolich.

Potvrdila to i Vaňková, která uvedla, že i kdyby Grand Prix v Brně nebyla, je možné, že by se v budoucnu za lepší finanční situace mohlo jednat o dalších ročnících. Podle Grolicha ale Dorna trvá od roku 2022 na poplatku devět milionů eur a na opravě dráhy. "Otevřít by se to mohlo například tehdy, kdyby měli výpadek a ozvali by se s tím, že chtějí zlevnit," dodal Grolich.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články