Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V kvalifikaci na GP Itálie byl z Čechů nejlepší šestnáctý Abraham

Žádná hitparáda nebyla v podání českých závodníků kvalifikace na nedělní velkou cenu Itálie silničních motocyklů. Karel Abraham v královské třídě MotoGP odstartuje do dalšího závodu mistrovství světa ze šesté řady, když v kvalifikaci zajel 16. místo. V nejslabší kubatuře Moto3 měl Jakub Kornfeil dvacátý čas a vyjede ze sedmé řady, Filip Salač bude po 29. místě na startu ještě o tři řady dál.

Karel Abraham v barvách nové stáje Reale Avintia Racing
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Hazrin Yeob Men Shah

Abraham se sice nejlepší desítce nepřiblížil asi tak, jak by si přál, ale předčil například slavného italského šampiona Valentina Rossiho. V MotoGP byl v kvalifikaci nejrychlejší světový šampion Marc Márquez. Španělský lídr průběžného pořadí vylepšil rekord kola a na druhé místo odsunul Francouze Fabia Quartarara. Ital Rossi, jenž si zde loni vyjel pole position, překvapivě nepostoupil z první části kvalifikace a do závodu odstartuje o dvě místa za Abrahamem.

V dopoledním posledním tréninku se blýskl Andrea Dovizioso novým rychlostním rekordem v historii MotoGP, na trati se řítil rychlostí 356,7 km/h. Vlastní nejlepší výkon, který předvedl vloni v závodě rovněž v Mugellu, překonal o 0,2 km/h. V odpolední kvalifikaci se mu ale tolik nedařilo a obsadil deváté místo.

V Moto3 si nejvýhodnější startovní pozici vybojoval Ital Tony Arbolino. Kornfeil odstartuje ze sedmé řady stejně jako před dvěma týdny v Le Mans, kdy měl na 21. místě nejhorší výchozí postavení v sezoně. "Znova jsme nepostoupili, takže je to velké zklamání. Do kvalifikace jsme si věřili, že konečně prolomíme ta špatná umístění," uvedl Kornfeil. "Je to škoda, protože ve třetím volném tréninku motorka fungovala skvěle. Měli jsme dobrý plán použití pneumatik, ale bohužel špatnou strategii. Dvakrát jsem jel úplně sám, což je na tak dlouhé trati velký problém. Každopádně máme dobře nastavenou motorku, takže se moc těším na závod. Bude to velká loterie jako vždycky v Mugellu," dodal český jezdec. Ve Francii navzdory nepovedené kvalifikaci vybojoval v závodě deváté místo. 

Kvalifikace na Velkou cenu Itálie silničních motocyklů v Mugellu:

Moto3: 1. Arbolino (It./Honda) 1:56,407, 2. Rodrigo (Arg./Honda) -0,673, 3. Dalla Porta (It./Honda) -0,869, ...20. Kornfeil, 29. Salač (oba ČR/KTM) nepostoupili do druhé části kvalifikace.

Moto2: 1. Schrötter (Něm./Kalex) 1:51,129, 2. Lüthi (Švýc./Kalex) -0,040, 3. Á. Márquez (Šp./Kalex) -0,217.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:45,519, 2. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,214, 3. Petrucci (It./Ducati) -0,362, ...16. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články