Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Kataru startuje MS motocyklů. Kornfeil míří na top pětku, Abraham chce body a Salač zkušenosti

S trojnásobným českým zastoupením začne o víkendu v Kataru nová sezona mistrovství světa silničních motocyklů. Karla Abrahama a Jakuba Kornfeila nově doplní Filip Salač, který se stal Kornfeilovým týmovým kolegou v nejslabší kategorii Moto3. Abraham opět pojede v královské MotoGP. Na katarském okruhu Losail dnes startuje závodní víkend tréninky.

Karel Abraham v barvách nové stáje Reale Avintia Racing
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Hazrin Yeob Men Shah

Devětadvacetiletý Abraham startuje v MS s krátkou přestávkou již od roku 2005 a čeká ho osmá sezona v MotoGP. Nově pojede za tým Reale Avintia Racing a k dispozici bude mít novější model motocyklu Ducati.

"Myslím si, že po testech jsem na první závod připravený. Motorka je skvělá, tým taky a já teď musím ještě víc zatáhnout," uvedl Abraham.

Na závěrečných testech v Kataru jezdil na 20. a 21. místě, v sezoně by se ale rád vrátil na bodované pozice. Loni se mu to i kvůli staršímu a nepříliš konkurenceschopnému motocyklu podařilo jen pětkrát.

"Oproti dřívějšímu modelu je rozdíl obrovský. Motorka drží a dělá, co chci. Je skvělá a máme potenciál jezdit dobře," řekl Abraham, který bude závodit na ducati verzi 2018.

Další dva čeští závodníci v šampionátu budou jezdit za tým Redox Prüstel GP a zatímco sedmnáctiletý Salač se při premiéře bude hlavně rozkoukávat, Kornfeil věří, že bude schopen bojovat o přední pozice. Nejzkušenější jezdec v kategorii se chystá již na desátou kompletní sezonu v Moto3.

"Výsledky v testech mohly být mnohem lepší, ale myslím, že jsme nachystaní. Teď za to musím pořádně vzít," řekl Kornfeil, který zatím vybojoval čtyři pódiová umístění. Naposledy byl třetí loni v Brně.

"Jsme připraveni na útok. Hodně dobrých jezdců odešlo, což by mi mohlo usnadnit situaci. Naše cíle jsou opravdu vysoké. Doufám, že budeme jezdit v top pětce a nejlépe mezi třemi nejlepšími," sdělil Kornfeil, jenž loni celkovým 8. místem vyrovnal své maximum.

Titul bude v letošní sezoně obhajovat jen v MotoGP Španěl Marc Márquez. Ital Francesco Bagnaia (Moto2) i Jorge Martín ze Španělska (Moto3) se posunuli do vyšší kategorie. Márquez pojede již o osmý titul v kariéře a šestý v MotoGP.

"Myslím si, že je jasné, že bude opět hlavním adeptem na titul," uvedl Abraham na adresu španělského favorita, který královskou kategorii ovládl v předešlých třech letech. "Osobně bych to ale přál Dovimu (Doviziozovi), který je skvělý člověk," dodal.

Součástí devatenáctidílného seriálu MS bude tradičně i Velká cena České republiky, která se na Masarykově okruhu pojede 4. srpna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články