Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

V Brně začíná hon na Márqueze. Přibrzdí ho hladový Viňales, nebo "doktor" Rossi?

Potvrdí bratři Márquezové svou dobrou formu? To je jedna z hlavních otázek pro Velkou cenu České republiky v Brně, která dnes startuje. Úspěšná bratrská dvojice vstupuje do druhé části sezony na vedoucích pozicích v třídách MotoGP a Moto2. Mladší Álex má na prvním místě náskok osmi bodů, ale větší pozornost logicky vzbuzuje pětinásobný mistr světa v nejsilnější kubatuře Marc. Drží úctyhodný náskok, 58 bodů. 

Ikony MotoGP Marc Márquez a po jeho pravici Valentino Rossi
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Pauza před důležitou částí sezony přišla vhod. Měli jsme čas na odpočinek a vypnuli jsme od závodů. Připravoval jsem se společně s bratrem Álexem a teď je čas zase naskočit do šampionátu. Nejlépe tak, jak jsme jej zakončili," usmál se šestadvacetiletý Marc.

Kromě třetího podniku sezony v USA, kde Márquez závod nedojel, skončil v ostatních osmi případech vždy nejhůř druhý, z toho pětkrát triumfoval. Při poslední Grand Prix v Německu vládl tréninkům, kvalifikaci i závodu. Stejnou taktiku s podvozky, která mu vyšla, zvolí i nyní.

"Opět prostřídáme dva typy podvozků. Na Sachsenringu jsem se cítil lépe s tím novým, ale pak stačilo závodit s tím starším. V Brně zase otestujeme nový podvozek a získáme co nejvíc informací," prohlásil jezdec stáje Repsol Honda.

Mezi vyzyvatele Márqueze se řadí závodníci na strojích ducati, průběžně druhý Ital Andrea Dovizioso a jeho krajan třetí Danilo Petrucci. Ovšem na vítězství v nizozemském Assenu chce navázat i Maverick Viňales s yamahou. Čtyřiadvacetiletý Španěl z posledních dvou Grand Prix posbíral 45 bodů.

"Motorka je úplně jiná než minulý rok a také úplně jinak funguje. Myslím si, že z tohoto nastavení můžu profitovat, a jsem zvědavý, jak to dopadne. Cítím se skvěle a doufám, že ve druhé části sezony ukážu svůj potenciál," hlásí pátý muž klasifikace Viňales.

Páteční program Grand Prix v Brně:

9:00 - 1. trénink Moto3
9:55 - 1. trénink MotoGP
10:55 - 1. trénink Moto2
13:15 - 2. trénink Moto3
14:10 - 2. trénink MotoGP
15:10 - 2. trénink Moto2

O příčku horší s 80 získanými body, ale v Brně o několik příček oblíbenější je jeho stájový kolega Valentino Rossi. "Poslední závody v první půlce sezony byly pro mě velmi těžké. Neměli jsme potřebnou rychlost, takže ani výsledky. Nebyli jsme dostatečně silní, ovšem pracovali jsme na nastavení a vyladění, tak snad se nám to povedlo," řekl čtyřicetiletý legendární Ital.

Před 23 lety v Brně vyhrál premiérový závod v MotoGP. "Stále si to dobře pamatuju, nikdy na první vítězství nezapomenete. Pamatuju si všechny soupeře," pousmál se.

Masarykův okruh má v oblibě. "Fantastická trať, kterou si myslím všichni jezdci mají rádi. Je velmi široká a rychlá. Je to vždy potěšení jezdit v Brně," vyjádřil muž s přezdívkou "The Doctor" kompliment. Bude skládat komplimenty i v neděli?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články