Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Smůla pro české duo. Salač měl pád, Kornfeil zachránil devátou příčku

Asi nejhorší možný scénář. V prvním kole závodu třídy Moto3 při Grand Prix České republiky s motorkou spadl Filip Salač a těžce se mu musel vyhýbat Jakub Kornfeil. Zkušenější parťák nabral ztrátu, ale z 23. příčky se prokousal na konečnou devátou. Vyhrál Španěl Áron Canet, který vede i pořadí šampionátu. V třídě Moto2 triumfoval Álex Márquez.

Jakub Kornfeil na domácím okruhu v Brně
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Kornfeil po nevydařené kvalifikaci startoval až z dvacátého místa, a navíc ho hned v úvodu zbrzdil Salačův pád. Svému mladšímu kolegovi z týmu Redox PrüstelGP se musel Kornfeil vyhýbat a vyjel mimo trať, což způsobilo jeho propad do třetí desítky.

"V prvním sektoru prvního kola se po startu stalo strašně moc věcí. McPheemu nejela motorka a Fenati asi zareagoval strašně pozdě a vyhnul se na poslední chvíli. Kdybych mrkl, tak jsem stoprocentně v něm. Aby toho nebylo málo, na výjezdu z první zatáčky mi spadl Filip pod kola. Z první zatáčky jsem odjížděl poslední. Pak jsem se to snažil dohánět, přes někoho jsem se dostal rychle, přes někoho pomaleji, protože měli se mnou chuť bojovat," popsal divoký start Kornfeil.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil byl v Brně devátý, Salač a Abraham nebodovali

Sedmnáctiletý Salač se sice do závodu ještě vrátil, ale brzy odstoupil. "Filip se vůbec nebaví, je z toho hodně skleslý. Jen říkal, že za to může Darryn Binder. Neviděl jsem to, nemůžu soudit, ale myslím si, že vždy když dojde ke kontaktu dvou jezdců, mohou za to oba. Filip možná chtěl vyhrát závod v první zatáčce, já po těch letech vím, že se to nedá, tak měl povolit," prohlásil zkušenější z dvojice. 

Šestadvacetiletý Kornfeil se po poklesu postupně propracoval na bodované pozice a následně do čelní skupiny, v níž po stíhací jízdě obsadil deváté místo. Vyrovnal tak svůj třetí nejlepší výsledek v sezoně a v průběžném pořadí MS zůstal devátý.

"Motorka byla třeba v Assenu, jak moje tělo. Teď to bylo přesně naopak. Kluky jsem sice předjížděl, ale bylo to všechno prostě na knap, na limitu. Opravdu v té první zatáčce jsem tam málem šel dolů. Myslím si, že výsledek byl asi takové maximum," zhodnotil Kornfeil.

Oslava vítězství v podání Árona Caneta:

V boji o vítězství v desetičlenné přední skupině uspěl Canet, jenž po předloňském třetím a loňském druhém místě vystoupal v Brně poprvé na nejvyšší stupeň. V čele pořadí MS tak o tři body předstihl Itala Lorenza Dalla Portu, který si po stratu ze 17. pozice dojel pro druhé místo. Třetí skončil další italský jezdec Tony Arbolino.

Álex Márquez prokázal svou dominanci

Závod třídy Moto2 vyhrál suverénním způsobem Španěl Álex Márquez, jenž si dojel pro svůj první triumf v Brně z pole position. Díky pátému vítězství z posledních šesti Velkých cen zvýšil bratr hvězdy MotoGP Marca Márqueze vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Mistr světa třídy Moto3 z roku 2014 vyhrál s velkým náskokem více než tří sekund před Italem Fabiem Di Giannantoniem. O další sekundu zpět byl další italský jezdec Enea Bastianini.

Výsledky závodu Moto3:

Moto3: 1. Canet (Šp./KTM) 39:11,879, 2. Dalla Porta -0,159, 3. Arbolino (oba It./Honda) -0,217, 4. Masiá (Šp./KTM) -0,404, 5. Antonelli (It./Honda) -0,499, 6. Ogura (Jap./Honda) -0,530, ...9. Kornfeil -1,063, Salač (oba ČR/KTM) nedokončil.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 19 závodů): 1. Canet 148, 2. Dalla Porta 145, 3. Antonelli 98, 4. Arbolino 93, 5. Masiá 78, 6. Ramírez (Šp./Honda) 78, ...9. Kornfeil 59, 26. Salač 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články