Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Salačovy šance v Dauhá zmařil pád, v MotoGP zvítězil Quartararo

Druhým závodem pokračoval v Kataru světový šampionát silničních motocyklů. Filip Salač v kategorii Moto3 dlouho útočil na životní umístění, šest kol před cílem ale spadl, a závod tak pro něho předčasně skončil. V Moto3 nakonec zvítězil Španěl Pedro Acosta, v kategorii Moto2 byl opět nejrychlejší Brit Sam Lowes. V MotoGP nakonec zvítězil Francouz Fabio Quartararo.

Filip Salač, Grand Prix Dauhá
zdroj: ČTK/PR/Snipers Team

Podmínky na trati jezdcům komplikoval silný vítr. Filip Salač startoval z patnácté pozice, ale po skvělém úvodu se brzy dostal do kontaktu s čelem závodu. Ačkoliv na rovinkách ztrácel za svými soupeři, skvělou technickou jízdou se mu několikrát podařilo dostat do vedení. "Poprvé v životě jsem vedl závod mistrovství světa, což je super," uvedl Salač.

"Snažil jsem se tlačit, nedal jsem nikomu ani metr, vždycky jsem se snažil jít dopředu. Jel jsem agresivně, chtěl jsem pořád být vpředu, tak jak to má být," přidal. "Pak mi došlo, že je to zbytečné, protože závod bude ještě dlouhý, tak jsem si chtěl hlídat pozici okolo pátého místa. To se mi dařilo, ale pak přišel kontakt s jedním ze soupeřů," uvedl Salač.

Šest kol před koncem ovšem po kontaktu s japonským závodníkem Ayumuou Sasakim spadl, a závod tak pro něho skončil. "Myslím si, že to byl Sasaki, předjížděl jsem ho venkem. On jede stylem, že má hlavu nad motorkou, a musel mě vidět, protože já jsem kontroloval jeho přední část motocyklu, a on to najednou odrovnal. Myslím si, že to udělal schválně," konstatoval Salač.

Pád ho mrzel především proto, že si věřil i na vítězství. "Motorka jela fantasticky a měla na vítězství. Měl jsem to dneska pod kontrolou a myslím si, že jsem všem ukázal, že na to mám, když motorka funguje," prohlásil.

Po fenomenální jízdě zvítězil Španěl Pedro Acosta na motocyklu KTM, přestože po penalizaci musel startovat z boxů.

Moto2 vyhrál opět Brit Sam Lowes, kterému se podařilo v samém závěru závodu odvrátit útok Remy Gardnera, jenž nakonec dojel druhý. 

Fabio Quartararo zvítězil v Dauhá
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V MotoGP byl po většinu závodu ve vedení španělský nováček Jorge Martin jedoucí na Ducati, který startoval z prvního místa po vynikající kvalifikaci. Nejrychlejší byl ale nakonec Francouz Fabio Quartararo na Yamaze, jemuž se Martina podařilo v závěru předjet. Byla to tak čtvrtá výhra v kariéře pro francouzského jezdce, první v této sezoně pro tovární tým Yamaha, do kterého před sezonou přestoupil. V posledním kole Martina předjel i Johan Zarco, taktéž jedoucí na Ducati. Francouz Johan Zarco tak po dvou úvodních závodech nové sezony průběžně vede šampionát.

Velká cena Kataru, druhý závod MS silničních motocyklů

Moto3: 1. Acosta (Šp./KTM) 38:22,430, 2. D. Binder (JAR/Honda) -0,039, 3. Antonelli (It./KTM) -0,482, 4. Migno (It./Honda) -0,514, 5. Toba (Jap./KTM) -0,651, 6. Guevara (Šp./Gas Gas) -0,708, ...Salač (ČR/Honda) nedokončil.

Moto2: 1. Lowes (Brit./Kalex) 39:52,702, 2. Gardner (Austr./Kalex) -0,190, 3. R. Fernández (Šp./Kalex) -3,371, 4. Bezzecchi (It./Kalex) -6,789, 5. Ogura (Jap./Kalex) -16,640, 6. A. Fernández (Šp./Kalex) -16,887.

MotoGP: 1. Quartararo (Fr./Yamaha) 42:23,997, 2. Zarco (Fr./Ducati) -1,457, 3. Martín (Šp./Ducati) -1-500, 4. Rins (Šp./Suzuki) -2,088, 5. Viňales (Šp./Yamaha) -2,110, 6. Bagnaia (It./Ducati) -2,642.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články