Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Salač vyhrál kvalifikaci v Portimau a do úvodního závodu sezony odstartuje z pole position

Vstup do sezony jako hrom. Filip Salač vyhrál na portugalském okruhu Portimao kvalifikaci třídy Moto2 a do prvního závodu sezony odstartuje z pole position. Pro Salače je to premiérová pole position v kategorii, do níž přestoupil v loňském roce. 

Filip Salač
zdroj: ČTK/AP autor: Hazrin Yeob Men Shah/Icon Sportswire

Salač předváděl slušné časy během celého víkendu v trénincích a v kvalifikaci potvrdil, že s ním konkurenti musejí letos počítat. Jezdec týmu QJMOTOR Gresini Moto2 zajel vítězný čas ve druhé polovině druhé kvalifikace a pomohl si k němu i jízdou v závětří za Španělem Pedrem Acostou, který se jej poté nadvakrát pokusil překonat, leč marně.

"V kvalifikaci se mi povedlo chytit se Acosty. Všechno vyšlo podle plánu. Je to skvělý úspěch, který si zapíšu do své kariéry. Ale je to pouze kvalifikace. Buďme nohama na zemi. Závod je zítra a úspěch bude, pokud to dokončím v Top 10. Sezona bude dlouhá. Pokusím se nedělat žádné hlouposti," řekl Salač.

Je nám líto, video expirovalo.
Salač na úvod sezony MS v Portugalsku ovládl kvalifikaci Moto2

Vedle Salače na startovním roštu bude stát Aron Canet a právě Acosta, za ním se do druhé řady seřadili Vietti, González a Alcoba.

Salač získal v loňské sezoně jedno pódiové umístění, a to druhé místo v Thajsku. Stejnou bilanci jednoho pole position a jednoho pódia zapsal i v nižší kategorii Moto3. Na své premiérové vítězství stále čeká.

Premiérový sprintový závod MotoGP pro Bagnaiu

Šampionát MotoGP po vzoru automobilového velikána Formule 1 představil ve svém formátu také sprintový závod. Dvanáctikolový úprk ovládl úřadující šampion Francesco Bagnaia na ducati před Jorge Martínem a Marcem Márquezem, jenž ovládl kvalifikaci.

Úvod sezony zmeškal Španěl Pol Espargaró, neboť měl v pátek v tréninku těžký pád a utrpěl pohmoždění plic a zlomeniny čelisti a hrudního obratle. Šéf týmu Tech3 Herve Poncharal uvedl, že jednatřicetiletého jezdce čeká zhruba dvouměsíční pauza.

Do hlavního závodu nenastoupí ani Ital Enea Bastianini, jehož ve sprintu srazil krajan Luca Marini. Třetí muž hodnocení MS z minulé sezony utrpěl zlomeninu pravé lopatky a jeho tým Ducati oznámil, že vedle nedělní Velké ceny vynechá i příští víkend Grand Prix Argentiny.

Kvalifikace na Velkou cenu Portugalska, úvodní závod mistrovství světa silničních motocyklů v Portimau:

Moto3: 1. Sasaki (Jap./Husqvarna) 1:46,789, 2. Rueda (Šp./KTM) -0,374, 3. Kelso (Austr./CFMoto) -0,450.

Moto2: 1. Salač (ČR/Kalex) 1:42,323, 2. Canet -0,058, 3. Acosta (oba Šp./Kalex) -0,284.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:37,226, 2. Bagnaia (It./Ducati) -0,064, 3. Martín (Šp./Ducati) -0,228.

Sprint: 1. Bagnaia 19:52,862, 2. Martín -0,307, 3. M. Márquez -1,517.

Zdroj
ČTK, MotoGP.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články