Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Archiv D: Jak přišlo ragby do Čech

Salač byl v kvalifikaci v Aragonu sedmnáctý, po penalizaci odstartuje jako dvacátý

Filip Salač zajel v kvalifikaci na Velkou cenu Aragonie v třídě Moto2 sedmnáctý čas. Kvůli provinění z pátečního tréninku se český jezdec posune v neděli na roštu o tři místa dozadu a odstartuje ze sedmé řady. Sprint MotoGP vyhrál poprvé v kariéře šestinásobný mistr světa královské třídy Marc Márquez ze Španělska, novým lídrem seriálu je jeho krajan Jorge Martín.

Filip Salač
zdroj: Facebook Filipa Salače

Dvaadvacetiletý Salač se sice na základě tréninkových časů nedostal přímo do druhé kvalifikace, ale v první části obsadil poslední postupové čtvrté místo a mohl bojovat o dobrou pozici na startu. V druhé fázi ale člen týmu ELF Marc VDS porazil jen jednoho soupeře a byl sedmnáctý.

"Ve svém prvním výjezdu v druhé kvalifikaci jsem nebyl na dobrém místě skupiny. Při druhém pokusu jsem měl problémy s hledím přilby a musel jsem do depa, což byla škoda. Cítím se ale lépe fyzicky, tak uvidíme, jak to zítra půjde. Bude to těžké, ale dám do toho všechno," uvedl Salač.

O posunu o tři místa dozadu věděl Salač už od pátku, kdy komisaři rozhodli, že v závěru tréninku na trati překážel tureckému soupeři Denizovi Öncüovi. Pole position získal Brit Jake Dixon.

Ve sprintu MotoGP obsadili stupně vítězů domácí Španělé. Své první vítězství v krátkém závodě si připsal Márquez, jenž si dojel pro výhru suverénně z pole position a bude i velkým favoritem pro neděli. Na vítězství ve Velké ceně někdejší suverén čeká už téměř tři roky od října 2021. Druhý skončil s téměř třísekundovým odstupem Martín, třetí byl nováček Pedro Acosta.

Vicemistr světa Martín se v těsném souboji s Italem Francescem Bagnaiou dostal opět do čela. Úřadujícímu šampionovi se sprint po startu z třetího místa nepovedl, dojel devátý a klesl za svého španělského rivala o tři body na druhé místo.

Velká cena Aragonie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Alcaňizu - kvalifikace:

Moto3: 1. Alonso (Kol./CFMoto) 1:58,059, 2. Rueda -0,433, 3. Muňoz (oba Šp./KTM) -1,005.

Moto2: 1. Dixon (Brit./Kalex) 1:51,636, 2. Moreira (Braz./Kalex) -0,134, 3. Canet (Šp./Kalex) -0,148, ...17. Salač (ČR/Kalex) -1,870.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Ducati) 1:46,766, 2. Acosta (Šp./KTM) -0,840, 3. Bagnaia (It./Ducati) -0,842.

Sprint: 1. M. Márquez 19:50,034, 2. Martín (Šp./Ducati) -2,961, 3. Acosta -6,694.

Průběžné pořadí: 1. Martín 279, 2. Bagnaia 276, 3. Bastianini (It./Ducati) 217, 4. M. Márquez 204, 5. Viňales (Šp./Aprilia) 139, 6. Acosta 132.

Pozn.: Kvůli penalizaci se Salač na startu nedělního závodu posune o tři místa dozadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články