Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pokažený motovýlet z Kyrgyzstánu Abrahama nerozhodil a vštěpuje si: Půjdu do toho víc naplno

Odblokovat psychickou brzdu v závodech, přeje si jediný český zástupce v nejsilnější kubatuře MotoGP Karel Abraham před domácí motocyklovou Grand Prix. Už zítra odstartuje v Brně závodní víkend tréninky a Abraham by jej rád zakončil ziskem bodů. Zatím posbíral jen tři, a tak v letní pauze zlepšoval jízdní techniku, ale řešil také problémy s nepovedenou dovolenou.

Motocyklový jezdec Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Potřebuju být agresivnější, vtloukal si do hlavy Abraham po německém Sachsenringu, kde uzmul jeden bod za 15. příčku. Uběhl měsíc přestávky v MotoGP a je připravený to minimálně zopakovat. "Máme teď tendenci, že páteční tréninky jsou hodně dobré, sobotní kvalifikace solidní a neděle špatné. Je nutné mít naopak vzestupnou tendenci," apeloval.

Nejvíce pochopitelně řeší start. "Nejlépe se v prvních dvou kolech dostat relativně dopředu a tam se držet. Hodněkrát to bohužel ze začátku prokaučujeme a soupeři mně ujedou. Sice pak dvě třetiny závodu jezdím stejné časy jako kluci okolo desátého místa, ale jsou deset vteřin přede mnou, a to už nedotáhnu," vysvětlil Abraham.

Jezdec týmu Reale Avintia Racing stále bojuje s tím, aby našel správný závodní balanc. "Je pro mě důležité si to trochu porovnat v palici. Nemít z toho takové nervy, získat jiný náhled na závod a jít do toho víc naplno. U nás je to ale těžký. Pokud chci třeba dva body, musím jet na 110 procent, což znamená mírně za limitem a pak je riziko pádu," řekl český závodník, jenž si v rámci předprogramu Grand Prix vyzkoušel led a střelbu v areně hokejové Komety.

Je nám líto, video expirovalo.
Motocyklisté si před VC Brna zatrénovali s Kometou

Naopak Abrahamův kolega Tito Rabat má v závodních víkendech spíše vzestupnou tendenci výkonů. "Věřím, že mám na víc. Hodněkrát se mi podaří v trénincích i kvalifikacích být před ním, ale v závodě mě trochu něco brzdí a blokuje. Tito nejede líp, ale stejně v trénincích, kvalifikacích i závodech," povídal na adresu španělského parťáka, který zatím uzmul 14 bodů.

Na zlepšení svých jízdních vlastností pracoval brněnský rodák o letní pauze i v Andoře s dalším Španělem Rubénem Xausem. "Jdou mu poměrně dobře smyky do zatáčky a ze zatáčky. Jde o věc, která se od Rubéna dá dost dobře učit. Ukázal mně styl, jakým trénoval v minulosti a občas ještě trénuje. Například také ohledně posilování," sdělil Abraham.

S Xausem si vyzkoušel Abraham trénink ve vysoké nadmořské výšce. "Byl to jeden z nejvyšších bodů Andorry, kam se normálně autem nedostanete. Ale spíš jsme jezdili než běhali, to nebyl hlavní cíl," upřesnil.

Kdo je Rubén Xaus, s nímž Abraham trénoval?

- španělský bývalý motocyklový závodník, 41 let
- jedna sezona v kubatuře do 250 ccm, dvě sezony v MotoGP
- nejlepší umístění v MotoGP: rok 2004 - 3. místo v Kataru a celkově 11. příčka v seriálu
- deset sezon v MS superbiků a celkově 11 vyhraných závodů
- nejlepší umístění v superbicích: rok 2003 - 2. příčka v seriálu

Bývalý úspěšný jezdec v superbicích hodil svého sparinga tak trochu do vody, když mu nabídl starší stroje, aby se na nich vyjezdil. "Vytáhl nějaké staré potvory z Číny," usmíval se Abraham. "Hrozné motorky, s hroznými pneumatikami, které nejely ani moc rychle, a řekl: Jeď, zajeď s tím co nejrychleji. Závodili jsme spolu a zjistil jsem, jak na tom zrychlovat. Celá motorka skákala, ale je dobré naučit se operovat i s tímto strojem," pokračoval.

Čas strávený v Andoře byl přínosný i zábavný, totéž se rozhodně nedá říct o tom, co následovalo. Měsíční přestávku si Abraham chtěl zpestřit tradiční dovolenou strávenou na motorce, při níž vždy plánuje projet různé zajímavé destinace. Tentokrát se vydal s kamarádem do střední Asie.

Vše naplánované, zaplacené a motorky nikde

Jenže cesta, která měla čítat 9200 kilometrů, ve startovním Kyrgyzstánu ani nezapočala. "Pokazila to třetí strana, která nám někam měla dovézt motorky a nedovezla," vysvětlil Abraham. Chtěl projet i Tádžikistán, Uzbekistán, Turkmenistán, Kazachstán a Rusko. V záloze měl i cestu přes Arménii, Ázerbájdžán nebo Turecko.

Už z Kyrgyzstánu ale čeští motorkáři letěli zpět. "Jeli jsme v uvozovkách přes půl světa, přestože jsme to měli potvrzené, jenom proto, abychom zjistili, že tam motorky nemáme. Stálo nás to hromadu peněz," rozladila Abrahama ztráta, kterou vypočítal na 40 tisíc korun.

Polská firma sice stroje do místa určení doručila, ovšem i přes všechny záruky až o devět dní později než měla. Nyní Abraham stále čeká, až mu jeho stroj dorazí do České republiky, kde tedy strávil neplánovaně víc dní.

"Alespoň jsem si udělal nějaké věci, které člověk pořád odkládá. Vyměnil jsem olej ve čtyřech, pěti motorkách, které doma mám," smál se Abraham. "Byla to relativně nuda, mimo to, že jsem byl v Lokti na motokrosu, což bylo naopak super. Obecně tohle pro mě ale není vítaný odpočinek, myslím, že bych se daleko víc odreagoval při té cestě," dodal.

Narušily letní problémy Abrahamovu pohodu před Brnem? "Na polskou firmu mám vztek, ale to mě nerozhodí. Když člověk dělá to, co já, při těchto výletech, nebo cestování za závody, se občas nějaký problém naskytne," mávl rukou. 

V kubatuře MotoGP skončil Abraham v Brně nejlépe v roce 2012, na devátém místě. Naposledy bodoval před dvěma lety díky třinácté příčce, loni dojel osmnáctý ještě jako jezdec Ángel Nieto Teamu, který už v nejsilnější třídě skončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články