Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Po pádu favoritů vyhrál v Jerezu poprvé Öttl, Kornfeil byl osmý

Jakub Kornfeil skončil osmý v motocyklové Velké ceně Španělska a i ve čtvrtém závodě mistrovství světa Moto3 bodoval. Naopak Karel Abraham v královské MotoGP skončil potřetí za sebou mimo bodovanou patnáctku, po pádu obsadil 18. místo. Teprve podruhé v kariéře vyhrál domácí Grand Prix čtyřnásobný mistr světa MotoGP Marc Márquez a ujal se vedení v šampionátu.

Jakub Kornfeil
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Theo Karanikos

Kornfeil odstartoval z šesté řady po 16. čase v kvalifikaci a hned se přiblížil k první desítce. Držel se ve vedoucí skupině, v závěru byl ve hře i o třetí místo, ale nakonec z toho bylo druhé nejlepší umístění v sezoně. Před dvěma týdny v Austinu v USA byl sedmý, do první desítky se prosadil letos potřetí. Český jezdec, který v MS zatím třikrát stál na stupních vítězů, si v průběžném pořadí polepšil o příčku a je devátý. 

"Jsem moc rád, že jsme nepodařenou kvalifikaci proměnili v další top ten. Dnešek byl pro mě ale extrémně složitý. Bojoval jsem hlavně sám se sebou a alergií, která mě v posledních dnech sužuje. Správně dýchat dneska bylo prakticky nemožné a každý manévr a cokoliv jsem chtěl udělat, mě stálo neskutečné množství sil," uvedl Kornfeil.

Pro první triumf v kariéře si v Jerezu dojel Němec Philipp Öttl a dodatečně oslavil čtvrteční 22. narozeniny. Novým lídrem Moto3 je dnes druhý Ital Marco Bezzecchi. Do pořadí závodu výrazně promluvil domácí Arón Canet, když čtyři kola před cílem při manévru vyřadil nejen sebe, ale i tři favority bojující o pódium včetně lídra šampionátu Jorgeho Martína. Öttl šanci využil dokonale a prvenství se dočkal při 91. startu v seriálu MS.

Také dosavadní lídr MotoGP Andrea Dovizioso havaroval. Italský jezdec skončil po hromadné kolizi se Španěly Danim Pedrosou a Jorgem Lorenzem v boji o druhé místo. Už předtím odstoupil po druhém pádu v závodě britský vítěz kvalifikace Cal Crutchlow.

Márquez v Jerezu dosud vyhrál jen v roce 2014, za svého působení v nejsilnější třídě od roku 2013 tam ale nikdy nechyběl na stupních vítězů. Tentokrát navázal na předchozí triumf z Austinu a zvítězil před Johannem Zarcem z Francie a Italem Andreou Iannonem.

Abraham po startu z 23. pozice jel těsně za bodovanou patnáctkou, ale v jedenáctém kole jeho šance ukončil pád. Do závodu se vrátil, dokončil jej jako poslední a ještě to pro něj znamenalo druhý nejlepší výsledek v sezoně. Na kontě má ale stále jen bod z úvodní GP Kataru.

Závod Moto2 vyhrál podruhé v kariéře Ital Lorenzo Baldassarri. Celkově dál vede po třetím místě jeho krajan Francesco Bagnaia.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Jerezu:

Moto3: 1. Öttl (Něm./KTM) 39:39,799, 2. Bezzecchi (It./KTM) -0,059, 3. Ramírez (Šp./KTM) -3,733, 4. López (Šp./Honda) -3,515, 5. Masiá (Šp./KTM) -3,958, 6. Suzuki (Jap./Honda) -4,000, ...8. Kornfeil (ČR/KTM) -4,161.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 19 závodů): 1. Bezzecchi 63, 2. Martín 55, 3. Canet (oba Šp./Honda) 48, 4. Di Giannantonio (It./Honda) 46, 5. Öttl 35, 6. Bastianini (It./Honda) 33, ...9. Kornfeil 26.

Moto2: 1. Baldassarri (It./Kalex) 39:33,889, 2. Oliveira (Portug./KTM) -2,851, 3. Bagnaia (It./Kalex) -6,250, 4. Vierge (Šp./Kalex) -6,953, 5. Pasini (It./Kalex) -10,138, 6. Binder (JAR/KTM) -11,731.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 19 závodů): 1. Bagnaia 73, 2. Baldassarri 64, 3. Oliveira 63, 4. Pasini 58, 5. A. Márquez (Šp./Kalex) 47, 6. Vierge 41.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články